Снимка: архив, Ройтерс

Движението по лот 4 на магистрала "Струма" от Сандански до Кулата ще бъде пуснато предсрочно още този петък, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от регионалното министерство.

Изцяло ще бъде отворен и водещият до граничния пункт участък с дължина 1,5 км. До 20 август обаче ще продължат да се изпълняват довършителни работи по трасето.

Строителството на отсечката на магистралата закъсня с около година и половина след неколкокранти удължавания на крайния срок за завършването ѝ. Миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" стартира и процедура за прекратяване на договора на изпълнителя – гръцката фирма "Актор", която преди това поиска допълнителни близо 40 млн. лева за инертни материали.

Държавата и компанията обаче се споразумяха и до прекратяване на договора не се стигна.

"Актор" веднъж получи допълнително финансиране за изграждането на отсечката – 5,5 млн. лева за изместването на газопровод. Компанията спечели поръчката с оферта за малко под 56 млн. лева, като по-ниската цена оправда с доставката на инертни материали от кариери в Северна Гърция.

През следващата седмица, най-късно до 4 август, ще бъде пуснат за движение и новият участък Белокопитово-Каспичан от магистрала "Хемус", заедно с пътния възел "Белокопитово".

Министърът посочи, че вече са ремонтирани 45 км от магистрала "Тракия". В момента се ремонтират два от виадуктите, а наесен ще бъдат ремонтирани и още 5 км от трасето в участъка София-Пловдив.

На 1 септември започва ремонтът и на участъците в лошо състояние по трасето между Шумен и Варна на магистрала "Хемус".

Ще се осигури финансиране и ще започне работа по направлението Русе – Велико Търново. Вече е в ход процедура за избор на проектант на трасето и ако няма обжалвания, проектирането може да започне през септември.

Министър Павлова обясни, че са предложени шест варианта на трасе, като проектантът трябва да направи всички проучвания и проекти, за да се избере най-подходящото. Срокът за работа ще бъде девет месеца, а индикативната стойност на проекта е 250 млн. евро. Строителството ще може да започне през 2017 г., като ще се започне с участъка Русе-Бяла.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase