Александър Грушко. Снимка: Ройтерс
fallback

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

245

до нфб

преди 8 години

Кюрдска държава няма да бъде бе момче. Пий една студена вода.

244

Анонимен

преди 8 години

Русия е велика и прекрасна страна, и ние няма да се откажем, вярваме в нея, напук на мракобесните путинисти и пиещите кръвта на великия руски народ олигарси. Ще отминат облаците и ще изгрее слънце, въпрос на време е, братя руси. И пак ще се върне в Европа, където й е мястото, во веки!

243

НФБ

преди 8 години

До АнонименРусия и Китай вече не инвестират в сащ. ..Богатите араби не инвестират в сащ. .Всеки се страхува утре са не попадне в някакъв списък и да му блокират парите...Вече не е модерно са имаш имот в сащ...опасно е дали няма да ти откажат виза и да ти го приберат..така стана с имотите на Кадафито. .Садам. ..руски бизнесмени. ..Сащ корумпират цели правителства. .Сащ световни лихвари. .

fallback