Снимка: Bulgaria On Air

Сумата от 180 милиона лева, с която Фондът за гарантиране на стабилност в енергетиката ще разполага, за да запълни дисбаланса в системата е крайно недостатъчна. Това коментира пред телевизия България Он Ер енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен форум.

Неговото мнение е, че това е твърде скромна сума, ако трябва да се балансира енергийната система и да се премахнат дефицитите. Към момента този фонд ще се пълни само от резерви, отбеляза експертът.

Идеята за фонда беше той да е буфер между нуждата и необходимостта от въвеждане на стабилизационни мерки в енергетиката и избягване на скокообразно повишаване на цените в сектора.

Още по темата

Според него новите цени на тока от 1 август ще се отразят негативно най-вече на бизнеса, дори и увеличението да е само с 5 процента.

„Тези много мерки, които бяха планирани в посока на намаление на цените – те бяха планирани като отделни мерки. Но те трябва да работят заедно, за да се получи един положителен ефект на системата.“, обясни Иванов.

Според Валентин Терзийски, зам.-председател на браншовата камара на енергетиците при БСК, ефектът от всички мерки, които се планират през последните 6 месеца и поправките в Закона за енергетиката водят до невъзможност за инвестициони планирания на който и да е участник на пазара - топлофикационно дружествао или производител на ел. енергия. Това обезмисля изготвянето на стратегии и бизнес планове.

Той обясни, че всички промени и мерки в момента се правят, за да покрие необходимостта от финансов ресур, който НЕК да изплати на дружества, работещи със законови преференции - това са двете американски централи, ВЕИ-тата и когенарации. "В момента в ценовия модел е заложено ощетяване от 200 млн. лв. годишно на АЕЦ "Козлодуй", около 40 млн. лв. на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и около 8 - 10 млн. за ТЕЦ "Бобов дол", обясни той.

Тези трима участника на свободния пазар всъщност трябва да покрият необходимата сума, която НЕК да изплати.

 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase