Снимка: Reuters
fallback

Иран и т. нар. „шесторка“ (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) са постигнали споразумение по ядрената програма на страната, съобщава Ройтерс, като се позовава на ирански дипломат, пожелал анонимност.

Споразумението ще доведе до премахване на западните санкции срещу Техеран в замяна на свиване на ядрената програма.

"Компромис е постигнат по всички въпроси, в най-скоро време страните ще обявят резултата", заявил пред ТАСС европейски дипломат.

Очаква се лидерите на „шесторката“ и представителите на Иран да дадат пресконференция в Центъра на ООН във Виена около 10.30 ч. /11.30 ч. българско време/. Вероятно държавният глава на Иран Хасан Рохани и президентът на САЩ Барак Обама ще направят изявления от Техеран и Вашингтон по повод споразумението, допълва британският „Гардиън“.

Изданието уточнява, че сделката трябва да бъде одобрена и от националните парламенти на шестте държави. Американският Конгрес ще има 60 дни да разгледа споразумението вместо стандартните 30 заради летния период.

Белият дом е уверен, че ще убеди достатъчно законодатели, които да подкрепят споразумението. По-дългото време, през което текстовете ще се разглеждат обаче, дава основание и на поддръжниците, и на противниците на сделката да засилят лобитата си и дебатите във Вашингтон дали това е достатъчно, за да предотврати разработването на ядрени оръжия от Иран.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

ami

преди 8 години

До до 8Бъркаш са много. Желанието на българите да се образоват и да строят училища датира много преди връзките ни с Русия след 1878г. Отделно на Русия сме дали 'четмо и писмо' като сме и дали буквите, тъй че не обяснявай какво са ни дали те в културно отношение, щото е нищо. В други аспекти - да, разбира се.

7

Анонимен

преди 8 години

До Одисей 1....Кое е безплатно сега бе--обучението ли??? ....ти май падаш от Марс бе....Жалък си ти-явно нямаш деци или внуци та да говориш такива простоии...безплатно било--а за учебници съм дал над 300 лв......САМО за учебници бе.....

6

до 8

преди 8 години

Абсолютно си прав! Благодарение на същата тази Русия си се изучил безплатно на четмо и писмо. Благодарение на нея днес пишеш и бришеш коментари и получаваш издръжка, вместо да риеш по кофите. Щеше да плащаш по 1000 лв. глоба като момченце и да псуваш живота под провисналите мустаци и да ги забърсваш с древногръцката ти туника!

fallback