Снимка: Gettyimages

55 жени от Бургас са станали жертви на трафик на хора за изминалата година, обяви Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора. 37 от тях са жертви с цел сексуална експлоатация и 18 - с цел продажба на новороденото им.

"Това са основно ромки, бременни жени, които се трафикират до Гърция, за да родят там и да продадат бебетата си", поясни тя пред "Фокус". От тези 55 жертви две са непълнолетни.

Установени са 31 лица извършители на престъплението "трафик на хора". По думите на Янева, тези две форми на трафик са най-разпространени в Бургаски регион. Янева поясни, че българските жертви се изпращат към крайна дестинация в страните от Западна Европа и основно Холандия, Германия, Белгия, Франция, Испания, Гърция.

През последните години се наблюдава и тенденция, която показвала, че начините за въвличане в трафика вече не са толкова твърди, както до преди няколко години, като например чрез отвличане или други по-насилствени действия. Сега най-разпространеният начин за въвличане на жертви е т.нар. "ловър бой (lover boy)".

"Установява се една близка и емоционална връзка между сводника и жертвата - момичето или младата жена. Това е една съзнателно избрана стратегия от страна на трафикантите да подходят към момичета, които те добре преценят, че са по-неуверени или без самочувствие, имат нужда от специално внимание и те им го дават, така че наистина за много кратко време между тях двамата се установява такава близка, емоционална връзка с цел момичето след това да бъде много лесно манипулируемо и да бъде управлявано поведението му точно с цел експлоатация.

След това момичето е готово да тръгне за чужбина. Там нещата много рязко се променят. Тя е продадена на някого, следват насилствени действия с цел да бъде пречупена и да бъде експлоатирана. Нека момичетата и младите жени имат предвид, че нещата се случват общо взето по този начин и да не се доверяват на никого, но ако все пак видят, че много бързо се установява тази връзка между тях, получават изключително и специално внимание, получават подаръци, трябва да бъдат внимателни", предупреди Янева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase