Снимка: Архив Reuters

Бившият топшпионин и бивш премиер на Русия през 90-те години Евгений Примаков е починал днес на 85-годишна възраст в Москва, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от Франс прес и БТА.

В края на 80-те и до 1990 г. Примаков бе депутат от Върховния съвет на СССР, после и негов председател. Директор на службата за външно разузнаване от 1991 до 1996 г., той оглави през 1996 г. руската дипломация, а няколко месеца бе премиер на Русия - от септември 1998 до май 1999 г., напомнят АФП и РосБизнесКонсалтинг.

Роден през 1929 г. в Киев, Примаков прекарва детството и младите си години в Тбилиси. Завършва арабистика в Московския институт по ориенталистика, после работи в Института за световна икономика и международни отношения към Академията на науките на Съветския съюз. В края на научната си кариера става член на президиума на Академията.

Руският президент Владимир Путин поднася дълбоки съболезнования на роднините, близките и съратниците на Евгений Примаков, съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Путин неведнъж е наричал "Евгений Максимович (Примаков) държавник, учен и политик, оставил много голямо наследство", отбеляза Песков.

След като Примаков оглавява руското външнополитическо ведомство, концепцията за външната политика на страната съществено се променя. Русия започва да отстоява идеята за "многополюсен свят", напомня РосБизнесКонсалтинг.

Песков посочи, че руският президент за последен път е разговарял с Примаков преди около месец. Бившият дипломат му изпратил новата си книга и Путин се отбил да го види. Песков допусна, че двамата са разговаряли по международни проблеми, защото "президентът винаги е проявявал интерес към задълбочените виждания на Примаков върху световните процеси, особено в тази сложна обстановка".

Съболезнования към близките на покойния изрази и бившият премиер на Русия Сергей Степашин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase