Снимка: архив, БулФото

Фирми работят при свръхниски цени по новата национална програма за саниране, предупреждават участниците в тазгодишния "Форум градът", който се провежда днес в София.

Още по темата

Инж. Мирослав Йорданов, председател на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, посочи, че при обществените поръчки за енергийно и техническо обследване на сградите много общини са дали ориентировъчна цена от около 3 лева на кв. м. В няколко общини обаче търговете са спечелени от фирми с цена от малко над 1 лев на кв. м.

По думите на Йорданов качествено обследване за изготвяне на технически и енергийни паспорти за жилищни сгради не може да се направи на цена под 6-6,5 лева за кв. м. Според него проблемът с цените идва заради водещия критерий при тръжните процедури - най-ниската цена.

Арх. Николай Гълъбов от Камарата на архитектите напомни, че фирмите от строителния бранш не могат по закон да работят на цени под себестойност. Методиката за ценообразуване на архитектурните и инженерните услуги обаче масово не се спазва, за да отговорят строителните фирми на изискванията за участие в поръчките.

Проф. Димитър Назърски от Българската асоциация за изолации в строителството предложи съсловните организации в строителния бранш да изготвят статистика, на базата да която да се определят индикативни цени за различните видове дейности в строителния процес. Така и възложителите на обществени поръчки ще могат по-лесно да определят цените в отделните тръжни процедури.

Подобна инициатива преди години поде Камарата на строителите в България. По време на дискусията изпълнителният й директор инж. Иван Бойков припомни, че организацията е направила опит да даде средни цени на базата на вече завършени обекти, но е била санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията. Затова и Камарата смята, че с това трябва да се заеме държавата.

Бойков допълни, че в Германия и други европейски държави също се работи на принципа на най-ниската цена, но при гарантирани минимални критерии за качество.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase