Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Ръководството на Съюза "Произведено в България" предупреди за евентуална несъстоятелност на една от големите търговски вериги.

От Съюза обясниха, че тя бави плащанията си към български доставчици, като задълженията й, по оценка на организацията, доближавали 20 млн. лева, съобщи БТА.

Плащанията се бавят от три до шест месеца. Става дума за 100-150 фирми от млечния сектор, месопреработката, хлебопроизводството, производство на сладка, козметиката, а това продължава от две години, каза на пресконференция Лукан Луканов от Съюз "Произведено в България".

От организацията се опасяват от повторение на сценария с КТБ и задълженията да не бъдат платени на българските фирми.

Те настояват за промени в Закона за защита на конкуренцията, с които да има равно третиране на компаниите, защото според информация на Съюза въпросната търговска верига се разплащала с мултинационалните доставчици за сметка на българските фирми.

Луканов съобщи, че са заведени десетки дела срещу веригата във връзка с нелоялната практика. Информирана е била и съответната дипломатическа мисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Никола

преди 8 години

На нашите производители мога да кажа само едно: Не е луд тоя дето яде зелника. След като сте установили, че веригите ви лъжат, изнудват или не ви плащат, защо се натискате да работите с тях. Просто спрете доставките и ако не са ви платили ги съдете. Наясно съм, че съдебната ни система е изцяло в интерес на длъжника, но все някога ще ги осъдите.

46

От опит

преди 8 години

Откакто не пазарувам във веригите нямам стомашни проблеми. Купувам предимно български храни от наши производители, които ги няма по веригите. Продавачите в кварталните магазини си познават клентите и знаят, че ако дори веднъж ги подведат ще ги загубят завинаги. Затова внимават от кого и какво зареждат - за разлика от служителите на веригите на тези хора хляба им зависи в пълна степен от клиентите.

45

Препатил

преди 8 години

Работих известно време с една верига, но те докараха нещата дотам, че да няма смисъл да работя с тях - ставаше дума за консервирани зеленчуци. Плащах за брой продукти на рафта, плащах за "мърчандайзинг" - разбирай някой да се грижи да дозарежда продуктите от склада на рафта (пълно безумие), плащах за задължително участие в брошури и акции ... и накрая се отказах. Предполагам, че това се е случвало с много други доставчици. Сега работя с квартални магазини и борси и нямам проблеми.

fallback