Снимка: Dnes.bg

В поредното издание на "Експериментът в Dnes.bg" ще засегнем темата с "умните" светофари. От Столичната община ще борят с тях трафика и ще бъдат монтирани на ключови кръстовища.

Те ще светват зелено при появата на автобус, тролей или трамвай, зелената светлина ще се удължава и при закъснение на градския транспорт. Преди няколко месеца от общината се похвалиха, че преминаването през кръстовищата ще бъде между 5 и 8 пъти по-бързо.

Но щастието за едни е нещастие за други. Наш читател ни сигнализира, че "умният" светофар на кръстовището на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар" е несинхронизиран и изнервя пешеходците. Те пък от своя страна пресичат на червен сигнал и създават предпоставки за трагедии.

По време на нашия експеримент пресякохме булеварда за 2.15 минути, а връщането ни отне с 40 секунди повече. Реално, ако се спазват правилата пресичането отнема средно близо три минути.

В крайна сметка изводът е, че "умният" светофар "ражда" рискови пешеходци. Хората видимо се изнервят да чакат толкова дълго време и предприемат риска да преминават на червено. Въпрос може би на манталитет, но пък животът не ни ли е по-важен?


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase