Снимка: архив, Reuters

Извършваното от Китай мащабно сдобиване със земя по изкуствен път чрез превръщане на подводни рифове в Южнокитайско море в изкуствени острови може да позволи на Пекин да упражнява по-голямо влияние над спорното море и да разположи върху тях военни ресурси като радари с дълъг обсег и модерни ракетни системи. Това заяви командващият американските сили в района на Тихия океан, адмирал Самюъл Локлиър, цитиран от Асошиейтед прес.

На изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса за стратегията и състоянието на американските сили в региона Локлиър каза също, че през последните месеци Русия е засилила военната си активност в Азиатско-тихоокеанския регион до равнища от времето на Студената война.

Локлиър отговаря за обширен район от суша и океан, където правителството на президента Барак Обама се стреми да повиши американското военно присъствие и където се наблюдава надпревара за влияние между различни големи сили, отбелязва Асошиейтед прес.

През миналата година Китай е извършил мащабно сдобиване със земя по изкуствен път чрез превръщането на потънали рифове в Южнокитайско море в изкуствени острови.

По думите на Локлиър по това направление Китай има агресивни проекти в осем аванпоста в района на островните групи Параселски острови и островите Спратли, включително за изграждане на летище върху рифа Фиъри Крос, към който претенции имат Виетнам, Филипините и Тайван.

Според адмирала тези изкуствени острови ще позволят на Китай да разполага с бази и пунктове за снабдяване на огромните си и все по-увеличаващи се военноморски сили и един ден Пекин може да разположи там ракети и радарни системи.

По време на изслушването адмиралът също така отбеляза и завишените равнища на руската военна активност в Азиатско-тихоокеанския регион, като се наблюдава разширяване на обхвата й към САЩ.

Според Локлиър Русия подобрява стратегическия си потенциал за ядрено възпиране по източните си брегове, както и подводните си сили, действащи в районите на Арктика и Североизточна Азия.

Засилва се и руското военно присъствие в Югоизточна Азия, каза още той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase