Снимка: архив, Булфото
fallback

За законодателните промени в сферата на строителството, децентрализацията на общините и развитието на регионите разговаряме с Найден Зеленогорски, председател на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Найден Зеленогорски е съпредседател на Парламентарната група на Реформатоския блок и заместник-председател на "Движение България на гражданите". Завършил е икономика в Университета по национално и световно стопанство в София. Специализирал е "Мениджмънт и маркетинг" в Ротердам, Холандия.

В периода между 1992 и 1997 г. е генерален директор на "Български пощи" – Плевен. Народен представител в 39 Народно събрание и член на постоянните комисии по "Икономическа политика" и "Бюджет, финанси и финансов контрол".

Кмет на община Плевен от 1999 до 2011 г. В периода от 2001 до 2011 г. е член на българските делегации в Съвета на Европа в Страсбург и Комитета на регионите в Брюксел. Председател е на Асоциацията на българските градове и региони.

Учредител и заместник-председател на Политическа партия "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок. Ръководител на групата "Регионална политика, местна власт и местни структури" и член на Изпълнителния съвет.

Г-н Зеленогорски, още по времето на министър Иван Данов се дискутираха мащабни промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които така и не се реализираха. Докъде стигнаха дискусиите и какво се планира в тази посока?

Проведохме много важна среща с колегите от Камарата на строителите в България, на която говорихме за концептуални неща. Част от тях бяха и техните идеи за разделяне на ЗУТ и те внесоха проектите си, които все още се обсъждат неофициално от колегите от комисията.

Както знаете, има идея за разделянето на ЗУТ на три. Аз не бих могъл да дам в този момент конкретно становище дали това ще се случи, или не. Не бих могъл да кажа чисто концептуално какви ще бъдат важните промени, които ще бъдат направени в големия ЗУТ или в евентуално разделения на три закон. На този етап с колегите в комисията и от експертния екип се опитваме да си начертаем стратегия, по която да се движим. Целта е да направим процесът по строителство и инвестиране доста по-прост, по-лесен и да намалим времето от идеята до осъществяването на конкретен проект.

Вече минаха някои законови промени, които целяха да решим проблемите с част от пътните проекти, които бяха стигнали до “мъртва точка”. Необходимо е по-сериозно обаче да се активизират не само представителите на строителите, но и лобито на строителните инженери в инвестиционното проектиране, на архитектите. Искаме да чуем всички становища, преди да сме изградили концепцията си за по-сериозни промени в законодателството. Обсъждаме и с министъра на регионалното развитие и благоустройството какво е важното, за да можем не само да облекчим процеса, а и да направим безпроблемно осъществяването на мащабни проекти с европейско финансиране.

Какво е вашето лично мнение – тъй като ЗУТ е променян много пъти, какъв смятате, че е по-добрият вариант: законът да се пренапише, като се раздели, или да се подготви изцяло ново законодателство, каквато идея имаше – за Строителен кодекс?

Аз в битието си на кмет многократно съм споделял, че ЗУТ е твърде тежък. Когато говорим за един инвестиционен проект обаче, има задължителни технологични етапи, без които не може да се мине. При всички случаи опростяването на законодателството – не само на ЗУТ, а и на другите закони, свързани с инвестиционния процес, включително и Законът за обществените поръчки, е от важно значение, защото затъваме в процедури, казуси… Ще кажа нещо по друга тема, но това е факт, който подкрепя моята идея. Темата с КТБ, с промените в Закона за банковата несъстоятелност. Оказа се, че законът е непрецизен, че държавата не може да си свърши работата, за да възстанови максимално ресурса, който е използвала, за да се поемат ангажиментите към кредиторите на банката.

Аз лично съм малко скептичен относно идеята да се раздели законът на три, но твърдо искам да бъде опростен. Струва ми се, че това може да бъде направено.

Прочетете цялото интервю в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

АГЕНЦИЯ!!!

преди 9 години

"Агенция за изоставащите региони"-Що за глупост е това, още администрация с големи заплати, коли , администрация, сгради и тн Нали всички региони са част от държавата, а населението от тези региони също Ви е избирало, ами работете на всички нива според компетенциите си, правете си стратегии и мерки на съответните нива, защо бягате от задълженията си?

3

Баба Гицка

преди 9 години

Специализирал бил в Ротердам. Пръдльо.

2

Предложение

преди 9 години

Лекичка промяна на изборният закон и РЕАЛНОСТА ЩЕ Е НАЛИЦЕ В Америка САЩ са истинските българи и тези които могат но неискат да оправят БАТАКА СЛЕД КОМУНИСТИТЕ ,,,,,,, КАЛАШНИЦИ ТРЯБВАТ НА БЪЛГАРИТЕ И ПАК ЩЕ ИМА РЕАЛНОСТ....

fallback