Милош Земан. Снимка: архив, Reuters
fallback

Чешкият президент Милош Земан каза, че няма да приема в своята официална резиденция посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро след недопустимите според него коментари на дипломата за решението му да присъства в Москва на тържествата по случай победата във Втората световна война, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Вратите на Пражкия замък са затворени за посланик Шапиро", заяви Земан.

"Не мога да си представя чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува", каза той.

"Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан.

Президентски говорител каза пред местни медии, че Шапиро все пак може да присъства на обществени събития в Пражкия замък.

Американският посланик заяви наскоро по чешката телевизия, че присъствието на Земан като единствения държавен лидер от Европейския съюз на тържествата в Русия би било недалновидно.

Президентът на Чехия, който има предимно церемониални функции, често се отклонява от общия курс в ЕС във връзка с Украйна и критикува санкциите срещу Русия. Чешкото правителство, което е отговорно за външната политика, обаче напълно се придържа към линията на общността, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

211

така е !

преди 9 години

Вярно бе по CNN вярно казаха,че посланика си го преместил в другият крачол!!

210

бо

преди 9 години

Ами ***! Сега спокойно може да отиде в Сибир да му дадат орден Ленин! Продажници е имало и ще има,... и каква новина е тази....пука му на сайдера на американеца дали ще се види още един активен борец а КГБ....

209

Анонимен

преди 9 години

До АнонименУважавай се сам за да те уважават и другите! Браво на чехите! Затова са живели, живеят и ще живеят по-добре от нас. А ние сме като тръстика на вятър. Имаме си и друга приказка: като кокошка из виелица!-----------Не е затова ***, живеят по-добре защото са по-близо до западна европа, затова са живели, живеят и ще живеят по-добре...

fallback