Гари Каспаров. Снимка: архив, Reuters

Руският опозиционер Гари Каспаров призова САЩ и света да засилят изолацията на руския президент Владимир Путин и да въоръжат Украйна, предаде Франс прес.

Призивът беше отправен по време на изслушване в Сената на американския Конгрес.

"С тумор не може да се преговаря. Подобно на тумор Путин и неговият елит трябва да бъдат изрязани", заяви бившият световен шампион по шахмат.

"Борис Немцов беше убит, защото можеше да бъде убит. Путин и неговият елит смятат, че след 15 години на власт могат да правят каквото си искат. За тях няма червена линия, която не бива да прекрачват", добави Каспаров.

Изслушването в Сената бе официално посветено на "руската агресия в Източна Европа" и ситуацията в Украйна, Молдова и Грузия", съобщи Франс прес. В заседанието участва и бившият грузински президент Михаил Саакашвили.

"Политиката на протегната ръка на Запада към Путин трябваше да бъде изоставена, след като Путин показа истинското си лице преди повече от 10 години. Тази политика обаче беше продължена, това насърчи Путин и делегитимира нашето опозиционно движение", заяви Каспаров в Сената.

Още по темата

Според него ситуацията в Украйна е естествено следствие от полицейската държава, установена в Русия и доставките на оръжия за Киев трябва да бъдат извършени възможно най-бързо.

На този етап Барак Обама отказва да изпрати оръжия в Украйна, въпреки че Конгресът гледа благосклонно на тази идея, отбелязва Франс прес.

"Олигарсите, които подкрепят Путин, трябва да бъдат накарани да избират между това да го изоставят или да се изолират. Не можем да ги оставим да продължат да живеят като Доналд Тръмп и да управляват като Сталин", заяви Каспаров.

Той добави, че руснаците искат да са свободни, но каза, че е прекалено да се иска само от тях да победят една глобализирана диктатура, изпълнена с енергия и сила, радваща се на негласната подкрепа на свободния свят.

Гари Каспаров беше приятел и съратник на Борис Немцов, убит в края на февруари в Москва. Двамата бяха заедно в опозиционното движение "Солидарност".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase