Снимка: архив Булфото

Школите на Левски и Литекс са най-продуктивните в България от клубовете в "А" футболна група. Това показва проучване на швейцарската изследователска група "CIES Football Observatory".

Столичани и ловчалии имат по 25 свои юноши, които играят професионално в елитни отбори от водещите 31 европейски първенства към 1 октомври 2014 година.

В това число попадат футболистите, които са тренирали в отборите поне три сезона на възраст между 15 и 21 години. Левски и Литекс делят 59-ото място в подреждането на Стария континент.

Номер 1 е холандският гранд Аякс със 77 юноши, които играят професионално в елитни състави, следван от Партизан Белград със 74 и Барселона с 57.

Изследваните 31 елитни дивизии са от първенствата на Шотландия, Англия, Норвегия, Швеция, Финландия, Русия, Беларус, Украйна, Полша, Холандия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Италия, Словения, Хърватия, Австрия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния, Сърбия, България, Гърция, Турция, Кипър и Израел.

В същото време друго изследване към 1 октомври 2014 година показва, че Литекс е използвал най-много собствени юноши, като 54,2 процента от футболистите от състава са продукт на школата на "оранжевите". Следват Берое с 25,0 процента, Хасково с 24,0 процента, Марек Дупница със 17,4 процента и Левски с 16.7 процента.

Средното ниво за България е 16,3 процента, а лидерите в първенството ЦСКА и Лудогорец единствени не са използвали нито един собствен юноша.

(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

12

кравитаковач

преди 4 години

Така,като гледам от Витоша по високо нема,от Осъм по длибоко нема и от на Стойчо Младенов мамула за Говедата и Литекс по голему нема.То на черното бяло да викаш не е лесна работа.По лесно е да насилиш говедата 6 пъти.

11

Анонимен

преди 4 години

Подуяне същесвтува за да мачка самочуствието на българие. Излагат непрекъснато Апостола, феновете са качулати хулигани, които не знаят кой е Левски и какво е правил за независимостта на българският народ.

10

Анонимен

преди 4 години

До Кви

Глей си обора, остави чорбарите. Доста по-добре са се представяли от пасящите в подуянските пасбища.