Снимка: архив Reuters
fallback

Още не е ясно как намалението на цената на природния газ ще се отрази върху цените на свързаните услуги, стана ясно от кратък брифинг в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Преди дни "Булгаргаз" публикува в публичното пространство предложение за намаляването на цената на природния газ с малко над 13% за второто тримесечие на годината. Официално обаче газовата компания ще внесе искането си в енергийния регулатор през следващия месец.

На базата на предложението ДКЕВР ще оцени реално ли е искането, разгледани ще бъдат данните за цените на алтернативните горива и валутните курсове в последните 90 дни, обясни процедурата членът на Комисията Димитър Димитров. „След като стане ясно какво ще е изменението на цената на газа, всички цени, които зависят от природния газ, ще бъдат анализирани“, гарантира той.

"За промяна в крайните цени - на топлоенергията и електроенергията, още не можем да говорим", предупреди председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Комисията трябва да прецени дали икономията ще отиде към "Булгаргаз", или към топлофикационните дружества, като личното мнение на Тодорова е, че топлофикациите трябва да бъдат компенсирани за загубите, които търпят заради ценовите решения за газа в последните две тримесечия.

Какви точно са загубите на топлофикационните дружества ще се види от финансовите им отчети, които трябва да бъдат внесени в регулатора в края на март. Тогава ще се преценят възможностите за тях от намаляването на цената на газа и дали ще "може нещо да отиде и към потребителите", обясни още Тодорова.

"Никой не е казал, че ще има наказателно постановление за Енерго Про", категорична беше още Светла Тодорова. На този етап регулаторът е връчил констативен протокол на енергодружеството и е получил обяснения по информацията в него. Данните се анализират от работна група в ДКЕВР и до седмица може да се очаква становище.

Правилата предвиждат два варианта за санкция на дружеството - наказателно постановление, което се издава от председателя на ДКЕВР, или указания за отстраняване на нарушение, които се издават с колективно решение на регулатора.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

Дaно ви преседне тaзи икономия.

1

Анонимен

преди 9 години

Нефта поевтиня, цените на бенцина у нас се качва, газа поевтинява парното ще поскъпва - *** бържава

fallback