Снимка: БТА

Малко над месец след атентатите в Париж лидерите на ЕС одобриха вчера в Брюксел план за борба срещу радикализацията на младите мюсюлмани и за предотвратяване на нови нападения, предаде Франс прес.

Някои реформи обаче "ще изискват време", предупреди френският държавен глава Франсоа Оланд, цитиран от агенцията.

Планът, разработен от вътрешните министри на среща през януари в Рига, бе приет без дебати, нито разногласия, приветства документа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Предвиждат се действия главно в три насоки: превенция на радикализацията, откриване на терористи и международно сътрудничество.

Планът ще наложи ред промени и тълкувания на съществуващи норми и закони. Държавите членки предвиждат например контрол по външните граници на ЕС, по-специално на летищата, за гражданите на 26-те страни от Шенгенското пространство. За целта е необходимо да се промени Шенгенският кодекс, който забранява системния контрол, посочва АФП.

"Ако искаме да запазим Шенген, външната граница трябва да е средство за контрол - кой влиза и кой излиза", обясни Оланд.

Темата е деликатна, предупреди Юнкер. "Шенген е част от решението, а не от проблема", наблегна той за пореден път.

"Промяната в правилата ще изисква време", призна френският лидер.

Още не е приключило например разработването на европейски регистър, включващ данни на пътуващите с въздушен транспорт, за да бъде следено движението на подозрителните лица.

Съответното предложение, одобрено от правителствата, остава блокирано от Европарламента, който настоява за гаранции, че тези данни ще бъдат защитени.

Вчера евродепутатите се ангажираха "да задействат всичко" с цел регистърът да заработи до края на годината, но поискаха от правителствата да гарантират защитата на данните.

ЕС ще си набави и необходимата технология, за да следи размяната на съобщения чрез социалните мрежи, да блокира сайтовете, посланията и изображенията, разпространявани от джихадистката пропаганда, и да дешифрира някои от тях при нужда.

Мисията ще бъде поверена на Европол, добавя АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase