Снимка: Reuters, архив
fallback

Сътрудници на Челябинския краеведчески музей днес отново са измерили масата на най-големия фрагмент от Челябинския метеорит, предаде ТАСС.

"Въпросният фрагмент, който е включен в постоянната експозиция на музея, тежи 505 кг", заяви неговият заместник директор по научните изследвания Николай Антилин. Следователно масата му е с 32 кг по-голяма в сравнение с данните от прецизното гравиметрично измерване, извършено през ноември м.г. от учени от Института по геофизика към Уралското отделение на Руската академия на науките. Тогава уредите показаха, че масата му е 473 кг.

"При новото измерване бе ползвана изключително прецизна електронна везна с товароподемност 1 тон. Всъщност са получени данни от три измервания", поясни Антилин.

За пръв път масата на небесното тяло бе измерена веднага след изваждането му от езерото Чебаркул. Тогава измерването бе извършено от неспециалисти, които заключиха, че масата му е 570 кг. Последва второ измерване през ноември м.г. и трето днес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 9 години

До acceleronКакто сами извадиха "Курск" ... Лилипути смешни

22

СеРеСе

преди 9 години

Дааа ,не стига че руския метеорит е най големия,ами и руското джудже е най високото джудже ,вижте го Хитлер ,*** де агресора с какви токове на обувките ходи.Най висок е и най велик в диктатурата си. Мамата им такова на народа,цените растът,големите фирми се изтеглят,икономиката я направи на пух и прах,няма вече и ТВ електрон, гледах вчера в един руски сайт снимки на празни рафтове в магазини. А така хитлерче ,мамин сладък,молодец...

21

Анонимен

преди 9 години

Всичко зависи в кой ден са го мерили.Ако е в понеделник- били са още пиянивъв вторник- махмурлук Сряда- горе доли бива....В четвъртък - мислили са си как ще се напият в петък вечерВ петък- почнали са от обедСъбота и неделя е ясно!

fallback