Светла Тодорова. Снимка: БТА, архив

За да се облекчи натискът върху крайните цени на тока от април, регулаторът ДКЕВР и енергийното министерство готвят съвместни мерки.

Според председателя на ДКЕВР Светла Тодорова е твърде рано от началото на януари да говорим за поскъпване на тока след три месеца.

По думите й комисията е в процес на уточняване с Министерството на енергетиката на всички възможни законодателни или други инициативи, които трябва да бъдат предприети в тази връзка до края на март в краткосрочен план.

В средносрочен план се предвижда продажбата на акции на дружества от Българския енергиен холдинг (БЕХ), става ясно от документ на Министерството на енергетиката, до който Investor.bg получи достъп. На този етап това е само в идейна фаза.

Мярката е част от програма с краткосрочни и дългосрочни мерки за оздравяване на енергетиката, изпратена от министерството на ДКЕВР. Идеята за листване на част от акциите на държавните енергийни компании на борсата се появи през 2009 г., но впоследствие беше позабравена.

"Не са предвидени мерки за намаляване на действащи изкупни цени, а други законодателни мерки, които да позволят да се балансира системата", съобщи Тодорова.

Тя отказа да даде повече подробности по предвидените мерки, но уточни, че една от тях например е по-пазарен модел за стимулиране на енергията от възобновяеми източници, сред които раздаването на зелените сертификати.

Продължават и преговорите с т. нар. американски централи, което също е мярка в програмата. Разговорите се водят от енергийното министерство и се очаква да приключат към края на февруари. Предвижда се и изключване от микса на неефективните заводски централи и топлофикации.

До края на годината ще бъде променен моделът и законодателството, така че да бъде либерализиран енергийният пазар у нас, съобщи още Тодорова. Тя посочи, че при сегашния модел - с Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик, либерализация на пазара е невъзможна.

Преди да бъде освободен пазарът, ще бъде въведена и енергийна борса. "Тя вече е лицензирана и трябва да заработи в следващите няколко месеца", допълни още тя.

По-рано днес в сградата на ДКЕВР се проведе обществено обсъждане на преференциалните цени за изкупуване на електричество от биомаса. Регулаторът предвижда значително намаление на тези цени, но това не би се отразило на цената на тока. Централите на биомаса заемат много малък дял от микса на НЕК, призна Светла Тодорова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase