Снимка: архив Reuters
fallback

Хората с големи партиди в универсалните пенсионни фондове няма да ги прехвърлят към солидарния фонд, каза пред Bulgaria On Air изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по повод гласуваните в края на 2014 промени в пенсионната система. Според него, ако има прехвърляне на вноски, те ще бъдат  партиди на хора, които имат малки натрупвания.

Данев предположи, че възможните причини за приетите набързо поправки са две – или се цели увеличаване на приходите към НОИ, или да бъдат притиснати универсалните пенсионни фондове да управляват по-добре средствата.

В момента законовата поправка не е в сила до постигане на окончателно решение след дебати до края на месец март.

При първата цел не може да се очакват сериозни постъпления към НОИ, тъй като хората с големи партиди няма да ги прехвърлят към солидарния фонд, посочи изпълнителният председател на камарата.

„Ако има прехвърляне на вноски, ние можем да кажем, че ще бъдат вноски, партиди на хора, които имат малки натрупвания, т.е. ще се утежни все повече бюджета на НОИ. Хората с големи партиди, с особено големи партиди, във всички случаи няма да си прехвърлят партидите, защото това означава една загуба на собствени средства и те ще бъдат вкарани в т.нар. солидарен фонд, където персонификацията се губи. И когато говорим за персонификация, тези натрупани средства биха могли да се наследяват дори“, поясни Данев.

Според него, ако целта на промените е да бъдат притиснати универсалните фондове да управляват по-добре натрупаните пари, „не това са инструментите“. Инструментите за това са други, посочи той – например анализ на портфейлите на тези фондове. „Но това не се лекува с подобен натиск, който буди съмнения в неговите цели“, коментира Данев.

Непрекъснатите промени на законодателството без оценка на въздействието са деструктивно явление и не допринасят за образа на това Народно събрание, допълни още той, като припомни, че ключовите промени във философията и структурата на пенсионния модел бяха взети в рамките на пет дена, включително с гласуването.

Данев обърна внимание, че решението е взето без предложение на Министерския съвет, а като предложение на определени депутати. „Като че ли този маньовър започва да се прилага масово - правителството да хитрее и да вкарва предложенията чрез депутатите, за да няма време да бъде обсъждано“, посочи той.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Аз

преди 9 години

Анонимен,пиши на кирилица! Цъкля се 5 часа докато ти прочета коментара !

1

Анонимен

преди 9 години

KATO NIAMA PREHVARLIANIA NA GOLEMI PARTIDI-PARI,OTKADE SHTE KRADE GERB I BOK

fallback