Снимка: Freeimages.com
fallback

В ежедневното меню трябва да има богато разнообразие от продукти, с които да си доставяме необходимите хранителни вещества. Оказва се обаче, че има някои храни, които често присъстват на трапезата ни, а могат да бъдат и отровни.

Отровни не означава, че задължително могат да ви убият. Има хранителни продукти, които просто представляват опасност за здравето.

Зелени картофи

Картофите са здравословен източник на въглехидрати. Но когато не са в добро състояние, могат да бъдат опасни за здравето, както и когато са недопечени или недоварени. Трябва да знаете, че ако картофът добие зелен цвят, дори върху малък участък, вече не става за ядене.

Зеленият цвят се образува от веществото соланин – естествен гликоалкалоид, който възниква при излагане на картофа на пряка слънчева светлина. Соланинът съдържа токсини, които причиняват главоболие, гадене, умора и стомашно-чревни проблеми.

Листа от ревен

Ревенът е освежаващ кисел зеленчук, чиито корени и стъбла се използват в различни салати и ястия.
Листата му обаче съдържат високи нива на оксалова киселина, която може да бъде опасна за бъбреците и да причини сериозни проблеми, но само ако се консумира прекалено често и в големи количества.

Диворастящи гъби

Надали има нужда да обясняваме защо дивите гъби могат да са опасни за здравето и дори за живота. Много от техните двойници са силно отровни. Смелчагите, които си позволяват да ядат диви гъби трябва да внимават изключително много. Все пак, в токсикологичните отделения на болниците има случаи на отровени от гъби хора, предимно брали сами лъжливите двойници.

Кои други храни са опасни за здравето, прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

ази

преди 9 години

Всички храни с "Е"-та и ставаме прасета

5

Монсанто

преди 9 години

Това лесно- ГМО продукцията ни.

4

ивбивоскотоиматор

преди 9 години

"хем" ...?? хммм...

fallback