Снимка: Reuters, архив

По афганистанската телевизия тази седмица тръгва сериал за 12-годишно момче, Кабир, което, прибирайки се у дома, попада при талибаните и животът му се преобръща, докато не разбира, че насилието не е изход, а пътят напред е демокрацията, пише Асошейтед Прес.

"Невинно сърце" - драма в шест епизода с ярки женски образи, развиваща се на фона на избори, излиза на екран в момент, когато Афганистан се опитва да се измъкне от войната и да поеме по пътя на демокрацията, а чуждестранните войски се изтеглят след повече от 10-годишно воюване.

След като талибаните бяха забранили телевизията, сега финансирани от чужбина телевизионни сериали като "Невинно сърце" развличат зрителите с истории, отразяващи живота им, като наред с това популяризират промяната в тази консервативна, религиозна и съсипана от бедност страна.

"Този тип послания се отправят много успешно чрез игралните филми, за разлика от документалистиката и официалните изявления. Причината е, че хората се привързват към героите, защото това са сериали", казва Труди-Ан Тиърни, австралийската продуцентка на "Невинно сърце".

След като през 2001 г. оглавената от САЩ инвазия свали талибаните от власт, в Афганистан започнаха да никнат като гъби независими телевизии.

По-голямата част от телевизионното време обаче се запълва с евтини игри, шоупрограми за търсене на таланти и дублирани индийски и турски сериали. Телевизиите, които могат да си позволят да произвеждат скъпи игрални филми, които може и да не привлекат реклами, са единици.

При това положение произведените в Афганистан сериали разчитат на чужда финансова помощ, която върви с условието филмите да носят положително послание. В случая с "Невинно сърце" парите се осигуряват от Американската агенция за международно развитие (USAID).

Предишни подобни програми повлияха осезаемо на начина на мислене на публиката, казва Тиърни, която продуцира телевизионна програми в Афганистан от 2009 г. Полицейският екшън сериал "Орел 4" - хит от 2010 г., сравняван с американския трилър "24" - се опита да промени общественото мнение за полицията във време на широко недоверие към институцията. Сериалът показа образи на силни и умни жени полицаи, отправяйки предизвикателство към традиционното мнение, че ролята на жената е да си стои вкъщи.

"Тъй като героите се учат в течение на сериала, зрителите също се учат", казва Тиърни, която е работила и по "Орел 4". Разбира се, героите трябва да са забавни и интересни, защото иначе няма да ги гледат, а посланието трябва да е умело вплетено в сюжетната линия. Ако то е твърде очевидно или назидателно, хората ще усетят това и просто ще изключат телевизора", отбелязва тя.

Телевизионните сериали остават мощно средство за достигане до съзнанието на афганистанците, защото само една четвърт от населението е грамотно. Според проучване от 2010 г. около 90 процента от жителите на столицата Кабул имат достъп до телевизия, но в селските райони този процент е по-малък.

Продуцентите на "Невинно сърце" се надяват филмът да бъде занимателен за зрителите, но също така те да се поучат от преживелиците на Кабир.

"Повдигаме темите за насилието, за радикализирането на младите хора, за устойчивостта на общността, а фактът, че главният герой е уязвимо дете, което извършва ужасно престъпление, ще развълнува хората, а точно това прави телевизията толкова влиятелна", казва Тиърни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase