Снимка: Ройтерс

Сметната палата установи нарушения при организирани търгове от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), както и че частни ветеринари са ползвали безвъзмездно имоти на Агенцията и така са получили неправомерно държавна помощ.

Одитът е за финансовото управление на БАБХ за периода от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2013 г, съобщи Сметната палата.

Според констатациите от одита за продължителен период от време не е издаден вътрешен акт за приходите от държавни такси, в резултат на което има 275 843 лв. приходи с неизяснен характер. Издадените документи за размера на таксите не са регистрирани в деловодната система, като по този начин не е минимизиран корупционният риск и са създадени предпоставки за извършване на измами.

От БАБХ са изпълнявани одобрени от Европейската комисия (ЕК) програми за контрол на някои заболявания за 2011 г. и 2012 г.

Извършените разходи по програмите за 2011 г. са 3 013 047 лв. (без ДДС) и за 2012 г. - 5 665 389 лв. (без ДДС). За одитирания период по програмите, по които не са постигнати планираните резултати, от ЕК са наложени санкции общо за 175 148 евро и са счетени за неприемливи за съфинансиране 335 993 евро.

Договорите във връзка с изпълнението на програмите са сключени след търгове по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Повечето договори за доставки са сключени с единствения участник, в резултат на което е допуснато договорните цени да са значително по-високи от обявената прогнозна стойност.

При обявяване на обществените поръчки възложителят не винаги се е придържал към обявените максимални средни цени за лабораторни тестове и диагностикуми, определени в решенията на ЕК, в резултат на което извършени от БАБХ разходи не са възстановени и остават за сметка на бюджета.

Доставките през 2011 г. и 2012 г. за изпълнение на програмите са с едни и същи фирми, въпреки че са извършени по реда на ЗОП. Липсата на конкуренция създава предпоставки за неикономично разходване на средства от държавния бюджет, е заключението на одиторите.

Те установили още, че има случаи на извършени разходи без да са проведени търгове в нарушение на ЗОП, с което не са спазени принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция.

Според проверяващите държавни ветеринарни лечебници са предоставяни безвъзмездно на частни ветеринари в нарушение на законово определения ред. Отдаването на имоти за безвъзмездно ползване е неправомерно предоставяне на държавна помощ и нарушава конкуренцията на свободния пазар. В резултат ветеринарните лекари, ползващи държавни лечебници, са поставени в по-благоприятно положение в сравнение с останалите членове на Българския ветеринарен съюз, констатират от Сметната палата.

Проверката установила още, че от БАБХ са давали бюджетни средства за текуща издръжка на тези имоти, с което не са защитени финансовите интереси на агенцията. Заключението е, че не са спазени законови разпоредби и лошо финансово управление.

Липсват критерии за определяне на имотите с отпаднала необходимост. Имоти, необходими за функциите на БАБХ, са включени като непарична вноска в капитала на търговско дружество.

В три от общо четири проведени конкурса за назначаване на държавни служители в централата на Агенцията конкурсът започнал без да има незаета длъжност. Имало случай на назначен държавен служител, без да има вакантна длъжност. Законовата разпоредба постъпването на държавна служба задължително да се предхожда от конкурс не е прилагана, като служители първоначално са назначавани по заместване и впоследствие са преназначавани без конкурси.

Към 31.12.2012 г. отчетените разходи по бюджета на БАБХ са в размер на 90 439 146 лв. С най-голям относителен дял от 62,6 на сто са изплатените суми за издръжка в т. ч. за Държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, за събиране, обезвреждане и унищожаване на високорискови отпадъци и ваксинации на животните.

Контролът на отчетите на регистрираните ветеринарни лекари (частно практикуващи) за изпълнените мероприятия от Държавната профилактична програма и програмите за ликвидиране на болести по животните не е надежден и ефективен. Заплатени са суми, които не съответстват на действително извършената и отчетена работа.

Пропуските са в резултат на липсата на разписани правила, като съществува риск за извършване на незаконосъобразни разходи, допълват от Сметната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase