Снимка: Reuters
fallback

Използването на мобилни телефони в Северна Корея е толкова разпространено, че държавните медии са започнали да дават насоки за правилни маниери по време на говорене, пише БиБиСи.

Статия в тримесечно списание за култура твърди, че използването на мобилни телефони е довело до тенденция сред някои хора да се пренебрегва правилният телефонен етикет. Посочените проблеми не се различават много от характеристиките на говоренето по телефон извън изолираната държава.

„Говоренето на висок глас и споренето по телефона на публични места е неучтиво и безразсъдно“, се казва в статията.

За да се избегне ненужното говорене по телефона, хората трябва да се представят винаги когато им вдигнат, въпреки че за разлика от стационарните телефони, мобилният изписва кой се обажда. По този начин ще се избегне ненужното „Ало, ти ли другарят Йонг Чул?“, подчертава изданието.

Първият мобилен оператор в Северна Корея започна работа през 2008 г., като в момента абонатите са над 2 млн. Операторът обаче не предлага международни разговори.

Притежаването на мобилни апарати до голяма степен е привилегия на елита в тоталитарната държава.

Мобилният оператор е собственост на египетския "Ораском". Според статистика от 2011 г. почти 60% от населението на Пхенян, което е на възраст между 20 и 50 г., ползва мобилни телефони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 9 години

До Анонименв япония също казват ало по точно моши-моши а в гемания се вика най често я само червените се представят по име фамилия егедене яснолие ***

27

Анонимен

преди 9 години

А ..."Кучетата на Саркози наръфали мебели в Елисейския дворец"!

26

Анонимен

преди 9 години

Абе, кой плаща та да ни занимават редовно с тия некъде си?Мног странен дебилен случай!

fallback