Снимка: Reuters
fallback

"Унищожаването на "Ислямска държава" може да отнеме години, казват американски официални лица" е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Администрацията на Обама се готви да проведе кампания срещу "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, която може да трае три години. Това налага постоянни усилия, които може да продължат и след изтичането на мандата на президента Обама, казват високопоставени представители на администрацията.

Първата фаза е въздушна кампания с близо 145 удара през последния месец, вече е започнала. Целта е да се защитят етнически и религиозни малцинства и американски дипломати, разузнавачи и военни, както и техните сгради, а също да се спре напредването на ИД в Северен и Западен Ирак.

Следващата фаза, която би трябвало да започне след като Ирак състави правителство с по-широка представителност тази седмица, ще наблегне на по-интензивни усилия при обучението, съветването и екипирането на иракската армия, кюрдските бойци и евентуално членове на сунитски племена.

Последната, най-трудна и най-политически спорна фаза на операцията - унищожаване на терористичната армия в убежищата й в Сирия - може да не завърши в рамките на това президентско управление. Някои плановици в Пентагона смятат, че военната кампания ще трае най-малко три години.

Военната кампания, която подготвя Обама, няма видим прецедент. За разлика от американските антитерористични операции в Йемен и Пакистан тя вероятно няма да се ограничи до удари с безпилотни самолети срещу екстремистките лидери. За разлика от войната в Афганистан в нея няма да има сухопътни сили, за които Обама заяви, че е изключено да се използват. За разлика от войната в Косово, която водиха през 1999 г. президентът Клинтън и страните от НАТО, тя няма да е вместена в 78-дневна интензивна тактическа и стратегическа въздушна кампания. И за разлика от въздушната кампания, която свали либийския лидер полковник Муамар Кадафи през 2011 г., администрацията на Обама вече не "води откъм тила", а планира да играе централната роля при изграждането на коалиция срещу ИД, отбелязва "Ню Йорк таймс"."Обама обещава, че войната срещу "Ислямска държава" няма да е като иракската", пише в. "Гардиън".

Обама изрично подчерта, че новата офанзива няма да е обрат в най-ценното постижение на външната му политика - изтеглянето на страната му от скъпоструващи и кръвопролитни войни в чужбина. Той повтори обещанието на администрацията си, че САЩ няма да изпращат сухопътни войски нито в Ирак, нито в Сирия, където ИД контролира обширни територии, отбелязва "Гардиън".

В. "Дейли телеграф" публикува предупреждението на командващия британските въоръжени сили генерал Питър Уол, че Великобритания не трябва прибързано да започва военни действия срещу "Ислямска държава". По думите му не трябва да се повтарят грешките от Ирак и Афганистан. Правителството трябва да е предпазливо, защото има твърде слаба представа за капацитета и силата на терористичната организация, казва Уол.

Според него страните от НАТО трябва да образуват широка глобална коалиция, в която да влизат и арабски страни, които са пряко засегнати от "Ислямска държава", пише изданието. Генерал Уол същевременно заявява, че Великобритания не може да пренебрегне заплахата от ИД, която по думите му "ще стане още по-голяма заплаха ако не се предприемат действия срещу нея", пише "Дейли телеграф".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 9 години

ДА УНИЩОЖАВАШ ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ С ВЪЗДУШНИ УДАРИ Е ВСЕ ЕДНО ДА СТРЕЛЯШ ПО КОМАР В ТЪМНА СТАЯ. ЕГА ТИ НЕКАДЪРНАТА ТАКТИКА.

31

Водняк

преди 9 години

Ама какви яки уши вади тоя Обама, само за клепари

30

Анонимен

преди 9 години

Islamska darjava ? Darjava lesno se unishtojava no islamskoto nemoje zashtoto to e razprasnato po vsichki darjavi.Goliam BUDALA tozi Obama

fallback