fallback

Общ преглед

Диего Марадона, Джанлуиджи Буфон и Роберто Баджо се изправиха снощи на Олимпийския стадион в Рим срещу Давид Трезеге, Хавиер Санети и Алесандро Дел Пиеро в "мача на мира между религиите", организиран по инициатива на папа Франциск. Основната цел на мача бе да насочи вниманието към нуждата от премахване на религиозната и културната дискриминация, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Никой не бива да играе само за себе си", поиска папата от играчите преди началото на мача във видеообръщение от Ватикана.

На стадиона, макар и полупълен, емоциите бяха силни, а отборът на Марадона загуби с резултат 6:3.

Победителите получиха наградата - посребрена маслинова клонка, а играчите прочетоха кратко послание за мир на осем езика.

"Имаме нужда от мир, и това важи за целия свят", заяви Марадона. Неуморим за своите 53 години, той игра и през двете полувремена и беше звездата на вечерта. Срещата беше излъчвана за цял свят от италианската телевизия РАИ. Смята се обаче, че папата не е проследил мача, тъй като не гледа телевизия.

След това представители на всички религии посадиха в голяма бяла саксия маслиново дърво - символ на мира, както беше препоръчал папа Франциск.

"Религията трябва да бъде проводник на мира, не на омразата", подчерта папата. Той поздрави играчите един по един, след което позира за снимка с тях, държейки топка.

Диего Марадона пристигна във Ватикана, съпроводен от трийсетина души, криейки лицето си с тъмни очила. Той подари на своя сънародник риза с цветовете на аржентинското знаме и го прегърна.

"Имаме голям папа. Това ме изпълва с гордост, както и всички аржентинци, защото е човечен, можеш да го докоснеш, да го прегърнеш. На другия, визирайки Йоан Павел Втори, трябваше да целувам пръстена", заяви той пред аржентинска телевизия.

Мачът беше организиран от друг аржентинтинец, Хавиер Санети, ревностен католик. Идеята му хрумнала след среща с папа Франциск през 2013 година. Събраните от събитието средства ще бъдат изпратени на избрания от папата фонд за подкрепа на деца в неравностойно положение "Алтернатива за живот" в Буенос Айрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 9 години

Основната цел на мача бе да насочи вниманието към нуждата от премахване на религиозната и културната дискриминацияДоста закъсняла реакция,а можеше да покани ОБАМА И ПУТИН НА СРЕЩА ,не да ми играят мач или да се заливат със студена вода,за мен това е прах в очите на човеците и изтриване на компрометирания имидж на папата,МОЖЕШЕ ДА ПОКАНИ И КУКУРУНГЕЛА ОТ АНГЛИЯ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА МИРА,АЗ МИСЛЯ ЧЕ ИНПЕРИЯТА НЕ ЩЕ ДА ИМА МИР НА ЗЕМЯТА

5

Някой,Някъде

преди 9 години

Вярно Марадона е голям ***...Но такъв талант като неговия идва наистина от Господ...Жив и Здрав да е :)

4

Анонимен

преди 9 години

Марадона е голям ***, както разбира се и Ангеларий

fallback