Андерс Фог Расмусен. Снимка: Reuters
fallback

НАТО планира да разположи нови бази в Източна Европа в отговор на кризата в Украйна и новата военна доктрина на Русия, става ясно от серия интервюта на генералния секретар Андерс Фог Расмусен, публикувани в няколко европейски вестника, сред които британският "Гардиън", френският "Фигаро" и германският "Зюддойче цайтунг".

Расмусен посочва, че Алиансът трябва да е способен да действа бързо, но за тази цел се нуждае от условия в страни домакини. Това ще означава предварително организиране на доставки, екипировка, подготовка на инфраструктура, бази, командване. "Основната идея е, че в бъдеще ще станем свидетели на много по-видимо присъствие на НАТО на Изток", казва генералният секретар.

На предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс в началото на септември, където ще бъде обсъден план за действие в този смисъл, обаче ще бъде направен опит да се избегне терминът "постоянни" по отношение на базите, които НАТО ще изгради на Изток, тъй като страните членки не са единни в отношението си към увеличаване на присъствието на Алианса на Изток.

Докато Полша и трите балтийски държави настояват за увеличаване на присъствието, Франция, Италия и Испания, както и Германия се притесняват да не провокират Русия. Едно от възможните решение според Расмусен е домакинството на базите за бъде организирано на ротационен принцип между източните държави членки на Алианса.

Генералният секретар еднозначно отговаря с "да" на въпроса дали в Източна Европа все пак ще има постоянни международни сили под флага на НАТО и допълва: "За да предотвратя недоразуменията, използвам фразата "за толкова дълго, колкото е необходимо"."

Генералният секретар на НАТО, чийто мандат изтича тази есен, подчертава: "Трябва да се изправим лице в лице с реалността, че Русия не смята НАТО за партньор. От стратегически партньор на Алианса Русия се превърна във враждебна сила, която се усъвършенства в това, което Алиансът нарича "хибридна война", отбелязва Расмусен и допълва, че от войната в Грузия през 2008 г. насам се наблюдава значителна промяна в руския военен подход и възможности. Хибридната война, пояснява той, е комбинация от традиционна конвенционална война, смесена с информационни и най-вече с дезинформационни операции.

На срещата на върха на НАТО се очаква да бъде взето решение за подпомагане на изграждането и модернизиране на сектора на сигурността в Украйна, посочва още Андерс Фог Расмусен. Планира се създаването на "доверителни фондове" за финансиране на военната логистика, изграждането на командни и контролни структури и киберзащита.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 102 - А разбрах защо не си я сложил - КНДР не е ислямска държава. А братска Русия според теб явно е - е да 25 милиона и нагоре граждани са муслимани

77

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 102 Забравил си да туриш в блока Северна Велика Корея - най-прогресивната сила

76

Анонимен

преди 9 години

Що бе, Расми, НАТО да не би да смята Русия за такъв?!

fallback