Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, Снимка: Булфото

Всички избори имат негативно влияние върху бизнеса, защото партиите имат ниска политическа култура, коментира пред Нова телевизия председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Той посочи, че всяка партия, която идва на власт, започва промени в администрацията. „ГЕРБ смени 40 хил. служители, а БСП – 25 хиляди”, допълни Данев.

Промяна на администрацията сега обаче означава заплаха за договорките по отношение на европейските фондове, както и за бюджета за 2015 година, посочи още той.

Според него служебният премиер трябва да бъде фигура, равно отдалечена от партиите и Президентството и на фона на ситуацията днес е по-добре той да е финансист. Според Данев подуправителят на БНБ Калин Христов е подходяща кандидатура.

Божидар Данев коментира още и ситуацията с банковата система в последните дни. Той обясни, че Българската народна банка (БНБ) лесно може да провери дали има масово изтегляне на средства на държавни компании от банките през последните седмици.

Припомняме, че имаше опасения за такова изтегляне, но вчера тези слухове бяха отречени от председателя на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев. По-късно и от Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че фирми под шапката на ведомството също не са местили депозитите си в последните две седмици.

Председателят на БСК посочи още, че заплатите у нас са ниски заради ниската конкурентоспособност. Той призова първо да се отчете как работят българите, колко почивни дни ползват и каква е тяхната производителност, преди да се правят изчисления колко ниски са заплатите у нас.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase