Владимир Путин Снимка: архив, Reuters

Президентът на Литва Далия Грибаускайте сравни руския президент Владимир Путин с Хитлер и Сталин в интервю,
публикувано днес в германското сп. "Фокус" и цитирано от Франс прес.

"Това е много обективно описание на онова, което прави Путин. Той използва национализма, за да завладее по военен път една страна. Точно това направиха Сталин и Хитлер. Подобно сравнение е напълно адекватно", казва в интервюто Грибаускайте.

"На практика в Калининград, на нашата граница, всяка седмица има военни учения. Русия, впрочем, води срещу нас истинска информационна война. Москва манипулира руските малцинства в Балтика и ги кара да подкрепят агресията на Путин в Украйна", отбелязва президентката.

Членуващата в ЕС и НАТО Литва се безпокои от нарастващия руски военен потенциал край границите си. Украинската криза само засили опасенията на Вилнюс. В началото на юни НАТО започна в Литва, Латвия и Естония мащабни военни маневри. Русия остро разкритикува ученията, приключили на 20 юни, окачествявайки ги като "демонстрация на враждебни намерения", както каза руският заместник-министър на отбраната Владимир Титов, цитиран от агенция Интерфакс.

Литовската президентка би трябвало да се заеме с гарантиране на правата на националностите в страната си, а не да изказва мнима загриженост за съдбата им в други страни, заяви пред ИТАР-ТАСС неназован високопоставен източник от руското външно министерство.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase