Снимка: архив, Reuters
fallback

Броят на ядрените бойни глави по света е намалял до 16 300 тази година предимно поради съкращенията в САЩ и Русия, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Броят на ядрените бойни глави е спаднал с 970 за една година. Става дума за бойни глави, които са активни, на склад или предстои да бъдат унищожени.

Двете най-големи ядрени държави - САЩ и Русия, притежават общо около 90 на сто от световния ядрен арсенал. Вашингтон има 7300 бойни глави, а Москва - 8000.

Смята се, че девет страни притежават ядрени оръжия. Останалите са Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, съобщи СИПРИ.

САЩ, Русия, Великобритания и Франция имат общо близо 4000 готови за употреба бойни глави.

Ядрените държави са продължили да усъвършенстват своите ядрени сили и системите за доставяне на ядрено оръжие до целта, подчертава институтът. САЩ са отделили 350 милиарда долара за поддръжка и усъвършенстване на ядрените си сили през идните 10 години, включително за инвестиции в нови подводници, балистични ракети и бомбардировачи с голям обсег. Русия усъвършенства балистичните си ракети и разработва нов тип подводница, за да може да изстрелва ядрени ракети от морето.

Индия и Пакистан продължават да разработват балистични и крилати ракети и да произвеждат ядрени материали с военни цели.

Смята се, че Индия разполага с между 90 и 110 ядрени бойни глави, а Пакистан - с между 100 и 120. Израелският арсенал е останал на равнището от 80 ядрени бойни глави.

Китай разполага с 250 бойни глави, а Северна Корея има между 6 и 8 ядрени оръжия, смятат експертите от СИПРИ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

муспи

преди 9 години

Ставало ли е дума някъде, че изсраел притежава незаконно атомно оръжие?! Ирак го изпепелиха защото имал планове да произвежда "оръжие за масово поражение". Оказа се че нямал, но легионите си стоят постоянно. Иран го обвиняват че иска да произвежда атомни бомби, и се точат да го оиракчат. А изсраил на времето открадна в открито море кораб пренасящ обогатен уран, и се разтръби като непреодолим факт, - така е, защото можем. Нож в гърба но това злодейско племе, без да му се обяснява защо!!!

37

Анонимен

преди 9 години

В България си имаме ядрена тиква! Не е базикам са 'ора аз за него си гласувах!

36

Анонимен

преди 9 години

Касапите преди работа си проверяват инструментите, струва ми се, че вече се готви използването на тези оръжия. Изразходвахме повечето горива (нефт, газ, въглища, ядренно гориво), какво ще остане за следващите поколения след нас, за да водят същият начин на живот (като нашият), зависи от нас. Хората и животните си приличаме, виждали ли сте две кучета, ако им дадеш два кокала- тогава са мирни, но ако е само един, тогава ......... Отговорете си, какво е положението на нашето развитие вече.

fallback