Снимка: архив Булфото

Днес дружествата от системата на Министерството на икономиката и енергетиката, които не съставят консолидиран годишен финансов отчет, ще изплатят дивидент в полза на държавата в размер на 70% . Това ще се случи след попълването на фонд „Резервен“.

От министерството съобщават, че за първи път след 2010 г. дивидентът е в този размер, а не е 80%, и се изплаща на 16 юни, а не на 31 май.

От институцията припомнят, че в края на 2009 г. с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет, изготвено по предложение на министър Симеон Дянков, се премина към изплащане на дивидент в размер на 80% и то по време на глобална финансово-икономическа криза – период, в който останалите държави членки на ЕС подпомагаха финансово икономиките си с цел преодоляване на негативните ефекти.

Според министерството в този период в България се е осъществявала противоположна политика, чрез която се е „източвал“ значителен финансов ресурс от реалната икономика (дружествата с държавно участие в капитала), което е довело до невъзможност за инвестиции и трудности при възстановяването на стопанската активност. Тогава държавата е изземвала изцяло и неразпределената печалба от миналите години.

В общия случай зад неразпределената печалба не са стояли свободни парични средства, тъй като същите са били инвестирани в активи или с тях са погасени стари задължения. Така се стига до необходимост компаниите с държавно участие в капитала да изплащат дивидент чрез използване на заемни средства. Това е и една от причините за рязкото влошаване на ликвидността в сектора на енергетиката и на значителното отлагане на инвестиционните програми на дружествата от сектор енергетика.

„ПП „ГЕРБ“ явно забрави фискалната политика, която е провеждала под ръководството на министър Дянков и която доведе до технически фалит в сектора на енергетиката в началото на 2013. На база на провежданата фискална политика дивидентите се изплащаха със заеми“, коментира министър Драгомир Стойнев.

За първи път през тази година правителството въведе една от добрите международни практики за дружествата, които съставят консолидиран отчет, а именно да изплащат дивидент на база на консолидирания финансов резултат, така че да не се стига до намаляване на ликвидността на компаниите и да бъде запазена тяхната финансова стабилност, съобщават още от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase