Снимка: архив, Reuters
fallback

Продължава кризата с отвлечените 49 души от турското консулство в иракския град Мосул от ислямистката радикална групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Турските въоръжени сили са приведени в бойна готовност, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Oще по темата
Телевизия Ал Джазира съобщи, че турски изтребители F16 от Втора военнновъздушна база в Диарбекир извършват разузнавателни полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия.

Получените разузнавателни сведения са били предоставени и на централната власт в Багдад, а действията на турската армия се координират с ръководството на иракските въоръжени сили.

Очаква се разузнавателните операции на турските изтребители да продължат през целия ден.

Според турски източници Турция подготвя коридор за извършване на операция по освобождаването на заложниците в Мосул.

Втора военновъздушна база в Диарбекир е една от най-големите бази на Турция. Тя се използва главно за операции срещу нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) и срещу нападенията откъм Сирия по границата с Турция.

Турската армия разполага с мандат, предоставен й от Великото национално събрание на Турция, за извършване на трансгранични операции в Северен Ирак и Сирия. В момента се обсъжда въпросът дали съществуващият мандат, предоставен от парламента за действия срещу кюрдските бунтовници, е достатъчен за военна операция, или е необходим нов мандат.

ИДИЛ държи общо около 80 турски граждани като заложници - отвлечените вчера от консулството и шофьори на камиони, похитени във вторник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Поне до сега

преди 9 години

нищо добро не е дошло от тях , военната промишленост която имахме ни я ликвидираха именно те , а оръжията както и тютюна бяха огромните пера които пълнеха бюджета на страната , онзи ден прекратиха Южен поток ,щото *** на Байдън стана мажоритарен собственик на украинските тръби и познай колко газ ще мине през тях ако се отвори Южен поток... загива си България !!!

107

Анонимен

преди 9 години

Ако беше реалист, нямаше да си поклонник на руснаците според мен. Но твоя работа.

106

не съм

преди 9 години

гласувал за комунистите никога ,но съм реалист и не съм поклонник на американците , апък що се отнася за аграрната тема ,верно е ние ви храним вие само се напъвате да изядете това което ние правим ...,затова *** ви се разнасят из цялата страна ,нищо по-добро не произвеждате!

fallback