Снимка: Reuters

На 17 и 18 май Италия и целият свят празнуват 50-ия рожден ден на течния шоколад Нутела (Nutella), припомня италианският в."Република".

Прочутият продукт на италианския производител на шоколадови изделия Фереро се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април преди 50 години. За две седмици, тоест до 17 май на същата година, продуктът вече е хит на пазара и затова беше решено празнуването на половинвековния рожден ден на Нутела да се отбележи именно през уикенда на 17 и 18 май.

Точната рецепта на течния шоколад се пази в тайна. Продуктът е на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е смесица от nut - английската дума за лешник и ella - италиански суфикс.

Всяка година се произвеждат 350 хиляди тона Нутела, сочат последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща се на 1,7 пъти на обиколката на Земята. Днес Нутела се произвежда в 11 завода и в тях работят 30 000 служители.

В света 110 милиона семейства на година похапват Нутела и това означава приходи от 8,1 милиарда евро. Германия е потребител номер едно на Нутела, следвана от Франция и Италия. По повод рождения ден на течния шоколад Фереро обяви чествания в 50 държави и региона по света - от Русия до Канада, от Близкия изток до Китай, от САЩ до Австралия.

Началото на тържествата този уикенд ще бъде поставено в родното място на Нутела - град Алба. Там още от сутринта барове, сладкарници, сладоледаджийници, ресторанти ще предлагат лакомства на основата на Нутела. По улиците на града през целия ден ще бъдат раздавани бурканчета с Нутела.

В неделя честванията в Италия ще приключат с голям концерт в Неапол, който ще се излъчва на живо в интернет.

В Париж също ще има концерт в чест на Нутела в неделя.

Тържествата в света ще завършат в Ню Йорк с концерт в понеделник близост до парка на Медисън скуеър.

Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро - синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро - измисля рецептата на Нутела на основата смесицата на шоколада и лешниците, за да икономиса ценното какао.

По повод рождения ден на Нутела в Италия се появи и марка, посветена на течния шоколад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase