На 17 и 18 май Италия и целият свят празнуват 50-ия рожден ден на течния шоколад Нутела (Nutella), припомня италианският в."Република".
Прочутият продукт на италианския производител на шоколадови изделия Фереро се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април преди 50 години. За две седмици, тоест до 17 май на същата година, продуктът вече е хит на пазара и затова беше решено празнуването на половинвековния рожден ден на Нутела да се отбележи именно през уикенда на 17 и 18 май.
Точната рецепта на течния шоколад се пази в тайна. Продуктът е на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е смесица от nut - английската дума за лешник и ella - италиански суфикс.
Всяка година се произвеждат 350 хиляди тона Нутела, сочат последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща се на 1,7 пъти на обиколката на Земята. Днес Нутела се произвежда в 11 завода и в тях работят 30 000 служители.
В света 110 милиона семейства на година похапват Нутела и това означава приходи от 8,1 милиарда евро. Германия е потребител номер едно на Нутела, следвана от Франция и Италия. По повод рождения ден на течния шоколад Фереро обяви чествания в 50 държави и региона по света - от Русия до Канада, от Близкия изток до Китай, от САЩ до Австралия.
Началото на тържествата този уикенд ще бъде поставено в родното място на Нутела - град Алба. Там още от сутринта барове, сладкарници, сладоледаджийници, ресторанти ще предлагат лакомства на основата на Нутела. По улиците на града през целия ден ще бъдат раздавани бурканчета с Нутела.
В неделя честванията в Италия ще приключат с голям концерт в Неапол, който ще се излъчва на живо в интернет.
В Париж също ще има концерт в чест на Нутела в неделя.
Тържествата в света ще завършат в Ню Йорк с концерт в понеделник близост до парка на Медисън скуеър.
Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро - синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро - измисля рецептата на Нутела на основата смесицата на шоколада и лешниците, за да икономиса ценното какао.
По повод рождения ден на Нутела в Италия се появи и марка, посветена на течния шоколад.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
20
Аналозатор
преди 6 годиниРазликата между евтините и скъпите течни "шоколади"(всъщност това е лешниково - какаова паста) е в количеството вложени лешници. При Нутела е 13%. При по-евтините е до 6-7%, има и пълни ментета с под 1%. Проблема е, че вместо краве масло се влага доста по-вредното палмово масло, защото е евтино и с подходяща консистенция. Останалото е реклама. Течен шоколад се продава, но е доста по-скъп и се среща рядко.
19
Fortune Cookies
преди 9 годиниНай добрите !!!Най вкусните !!!Най късметлийските !!! Опитайте нашите курабийки с късметчета с течен шоколад Нутела sweetfortunehouse
18
Firefly_b
преди 9 годиниЛюбимият ми течен шоколад! Честито!Както винаги обаче коментиращите са много компетентни и от всичко разбират. Каква била политиката на производителите, какво и колко ГМО се ползвало. Българина умее най-добре две неща: да дава акъл и да се изказва по всички въпроси, и да злобее. Лично мнение.