Снимка: ЕК
fallback

През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2013 година с 3,9% и достига 796 лева. Най-голямо намаление има при дейностите „Операции с недвижими имоти”- със 17,6%, „Образование” - с 14,2%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - със 7,6%. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2014 г. е 794 лв., за февруари - 780 лв. и за март - 813 лева.

На годишна база средната месечна работна заплата нараства с 2,3%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - със 7,4%, „Строителство” - с 6,6%, и „Преработваща промишленост” - с 5,6%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на тази година са получили наетите по трудово и служебно правоотношение в: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 765 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 533 лева; „Финансови и застрахователни дейности” - 1 449 лева.

Най-ниско платени са били наетите в: „Хотелиерство и ресторантьорство” - 549 лева; „Административни и спомагателни дейности” - 554 лева; „Други дейности” - 566 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2014 година в обществения сектор нараства със 7%, а в частния сектор - с 0,5%.

Данните на НСИ за наетите по трудово и служебно правоотношение към края на март 2014 година са оптимистични. Наетите се увеличават с 8,5 хил., или с 0,4% спрямо края на декември 2013 г., като достигат 2,22 милиона души.

Най-голямо увеличение на наетите има в „Селско, горско и рибно стопанство” - с 6,6%, „Професионални дейности и научни изследвания” - с 3,1%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 2,9%. Най-голямо намаление на наетите е регистрирано в „Административни и спомагателни дейности” - с 6,9%, и в „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 3,4%.

Към края на март най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21,9 и 17,4%.

На годишна база обаче наетите по трудово и служебно правоотношение са с 14,5 хил., или с 0,7% по-малко. Най-голямо е намалението в „Административни и спомагателни дейности“ - с 20.2 хил., „Други дейности” - с 1.8 хил., и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 1,4 хиляди.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 10 години

Благодарение на това "компетентно" "некорумпирано" и "професионално" правителство стандартът на живот спада и ще продължава да спада. Не може на ръководни функции да се поставят хора, които дори не знаят български(хора на ДПС) и да има развитие и икономически растеж. Наскоро бе закрит един от най-оборотните обектити на McDonald's(този на магистрала Тракия). Очаквам скоро ново ниво на стагнация в българската икономика благодарение на "мъдрото" управление на тройната коалиция.

10

Анонимен

преди 10 години

Те всички обещани ползи от тройната коалиция не намаляват, а просто си ги няма. Творци на манипулации и преврати сътвориха батак и ни набутаха в него. Сега с популизъм, заеми, хвалби и кражби се опитват да ни водят за носа, ама този път балами вече няма. Жалко че бедността и необразоваността са на път да ни натикат в десета глуха под ръководството на агресивни националисти като Болен Сидеров. Не вярвайте на търгаша Бареков и неговите слагачи. Гласувайте. Не оставяйте хора с кебапчета да ви лъжат

9

Анонимен

преди 10 години

Кво ти пука бе ? Важното е ,че вече няма страх! Така каза Орешарски !Естествено ,че ще падат заплатите, ще се увеличава безработицата, ще задлъжняваме все повече от изтеглени безумни заеми. Икономиката ще се свива, износът ще намалява, ще обедняваме . То е ясно !Все пак сме избрали комунисти да ни управляват !Ние асфалт не ядем !

fallback