Снимка: архив, БулФото
fallback

Трите електроразпределителни дружества са злоупотребили с господстващо положение според Комисията за защита на конкуренцията.

КЗК предяви на ЧЕЗ България, EVN България и Енерго - Про твърдения за нарушения, свързани със злоупотреби с господстващо положение при определяне и налагане на необосновани цени за достъп до електроразпределителната мрежа ниско напрежение.

Определението не подлежи на обжалване, но в срок от 30 дни дружествата могат да изпратят становище по казуса.

Регулаторът е анализирал условията, при които трите дружества са предоставяли права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху техните мрежи ниско напрежение.

Става въпрос за възможността за разпространение на кабелната телевизия, интернет и телефония.

Електроразпределителната мрежа с ниско напрежение е собственост на съответното електроразпределително дружество и разходите за поддръжката са за сметка на приходите от основната дейност на дружеството – разпространение на електрическа енергия.

В същото време отдаването под наем на мрежата е допълнителна дейност за ЕРП-тата, така приходите от допълнителна дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, свързани с нея, постановяват от комисията.

При представянето на обосновките за цената за отдаване под наем обаче е видно, че трите дружества отчитат едни и същи разходи и за лицензионната, и за допълнителната дейност по отдаването под наем на мрежата си.

Това представлява необосновано натоварване на наемната цена и води до нейното увеличаване.

„Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронно съобщителните оператори и техните клиенти”, се казва в становището на регулатора.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 10 години

По голяма глупост от тази измислена комисия едва ли можеше да излезе. Още преди години имаше наредби кабелите на операторите да се вкарат под земята, а не да висят по стълбовете.

23

ЗАпасен

преди 10 години

Виктор Орбан заяви на монополистите от Е-Он в Унгария: Не унгарците ще се съобразяват с вас, а ВИЕ ще се съобразявате унгарците! След което ония тихомълком си събраха багажа и си тръгнаха. За последните две години цената на тока в Унгария е паднала с 30%!!! Това обаче го няма по "официалните" ни медии... Защо ли?

22

Анонимен

преди 10 години

Колкото по-бързо ги изгоним, толкова по-добре за нас.

fallback