Снимка: Reuters
fallback

Брадатата Кончита Вурст, която спечели Евровизия, се прибра в неделя във Виена. Тя бе посрещната на летището в австрийската столица от повече от 1000 фенове, пише "Гардиън".

Някои от тях си бяха нарисували бради и пееха песента "Rise Like a Phoenix", с която Кончита спечели конкурса.

Кончита Вурст е на 25 години и истинското й име е Том Нойвирт. Екстравагантността на изпълнителката породи много полемики преди финала на Евровизия в събота.

Oще по темата

След като са били обявени резултатите, активността в Туитър е скочила - публикувани са 47 136 туита в минута, а общият брой е повече от 5 милиона.

По повод разговор за толерантността Кончита Вурст коментира пред репортери, че проблемът с дискриминацията ще продължава и тя се бои, че няма да доживее края му.

"Това не е само моя победа, победа е за всички, които вярват в бъдеще без дискриминация, изградено с толерантност и уважение", допълва Вурст.

Феновете развяваха плакати с надписи "Обичаме те" и "Кончита - кралица на любовта и толерантността", предава АФП.

След представянето й на Евровизия Кончита вдигна трофея и извика: "Ние сме единни и не могат да ни спрат". Във Виена тя обяснява, че това се отнася за някои политици, които добре познаваме.

Австрия побеждава на европейския конкурс за първи път от 1966 г. Местна радиостанция е отпразнувала победата, като е пуснала 48 пъти песента на Кончита в рамките на 4 часа. В конкурса Холандия финишира на второ място с 238 точки, а Швеция на трето с 218 точки.

Австрийският президент Хайнц Фишер също казва, че това не е победа само за Австрия, а за различията и толерантността в цяла Европа.
 
Събитията в Украйна и руското антигей законодателство повлияха и по време на конкурса. Когато са обявявали резултатите, изпълнителките от Русия са били освиркани. В крайна сметка Русия завърши на седмо място, точно след Украйна.

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин се изказва скептично в Туитър с поста си, че резултатите от конкурса показват европейската интеграция и нейното европейско бъдеще - "брадато момиче".

"Това е краят на Европа, подивяла е. Вече няма мъже и жени, има "то", казва националистът Владимир Жириновски.

Лидерът на Либералната демократическа партия допълва:"Преди 50 години съветската армия окупира Австрия. Направихме грешка, че я освободихме. Трябваше да останем там."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

292

Niki

преди 9 години

Никой не ви кара да сте гейове, престанете да карате гейовете да са хетеро като вас.Навсякъде по света Кочнита буди лека усмивка от сорта на "Щом така и харесва", само в Евразия някой скача срещу различните нему..Аз имам дъщера.. Изобщо не ме притеснява дали ще е хетеро или не, притеснява ме да не би случайно да е различна в общество което не понася различните..

291

Maria

преди 9 години

Здравейте, позволявам си също да коментирам след това което чета. Живея в Германия.Майка съм на 8 год. син. Първо Евровизия изобщо не е треторазряден конкурс както го изкарвате.Тук се следи с голям интерес. Второ . На въпроса ами децата? На моя син му обясних така че хората са различни и имат правото да бъдат себе си и това той трябва да уважава и да ги оценява по това какви хора са. Не ме е страх че от това ще стане утре гей , страх ме е че ще среща хора като долукоментиращите

290

nasko

преди 9 години

sveta se pobarka total

fallback