Снимка: архив, БТА

Веднага трябва да се увеличи трудовият стаж за професии като военни и полицаи, които се пенсионират рано. Това каза икономистът Владимир Каролев пред Нова телевизия в коментар на това, че българите са с най-ниски заплати и пенсии в Европа.

Той каза, че в Европа 27% от хората се пенсионират предсрочно, а в България – 42%. Едва всеки четвърти в Европа се пенсионира преди законово установения срок, докато у нас от десет души четирима се пенсионират предсрочно, посочи икономистът.

Каролев изтъкна, че има обективни причини за ниските пенсии. Причините по думите му са три. На първо място той подчерта, че през годината, в която трябваше да започнат пазарни промени - 1990-а, страната ни е била най-бедната в Европа.

Втората причина според Каролев е, че през периода 1990-1997 имаше спад в икономиката ни за разлика от други европейски страни, които са се развивали. Той даде пример с Латвия и Естония, които също са ни изпреварили в икономическото развитие. „Не се правеха реформи, а дори се създадоха предпоставки за ограбване на предприятия и хиперинфлация”, коментира икономистът ситуацията у нас.

Половинчатите реформи в пенсионната система, започнати през 2000 г. в България, са друга причина, подчерта Каролев.

Той изчисли, че през 1990 година средно един пенсионер е получавал 16 години пенсия. През 2013 година годините са нараснали до 21, което означава, че хората живеят повече.

През 1990 година сто работещи са осигурявали пари за 58 пенсионери, а през 2014 сто работещи дават за 78 пенсионери.

Друга причина за ниските пенсии е по-малкият трудов стаж - средно българинът работи 31 години, а в страните с високи доходи това са 40 години, каза Каролев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase