Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters
fallback

Посланикът на Корейската народнодемократична република в Русия Ким Ин Чже посети Новосибирска област, за да почете паметта на съветския войник Яков Новиченко, спасил севернокорейския лидер Ким Ир Сен, като предотвратил покушение срещу него през 1946 г., съобщи ИТАР-ТАСС.

"За подвига на Новиченко знаят всички корейци – от най-малките деца до възрастните. Сега, когато той вече не е между нас, нашата любов продължава и спрямо неговото семейство", каза посланикът.

Той положи на гроба му венец лично от днешния лидер на КНДР Ким Чен Ун - внук на Ким Ир Сен, и участва в митинг пред дома на Новиченко в село Травное в Новосибирска област. Тържествено бе открита и мемориална плоча в памет на героя, чието име носи и местното училище.

Яков Новиченко е участник в редиците на съветските войски, освобождавали Корея от японска окупация през Втората световна война. На 1 март 1946 г. на митинг в Пхенян той предотвратил покушение срещу Ким Ир Сен, като покрил с тялото си граната, хвърлена от неизвестен по трибуната.

Новиченко получил много и тежки травми, загубил част от лявата си ръка и едното око, но останал жив. След демобилизацията той се върнал в родното си село, където и починал пред 1994 г., пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Алекс

преди 10 години

До Крис:случайно познавам един от старите партийци които по комунистическо са ходели в Корея. И от разказите им добивам представата за тотална мизерия на 99% от населението за да живее 1% като махараджи. За последните 20 години не са се променили нещата, та малко ме съмнява да виждаш по далече от патката си. И тая велика сила освен да плаши съседите си с оръжие друго не прави. Севернокорейската икономика е 2% от южнокорейската и ако Русия не и беше опростила дълга да са загинали като гърците.

34

Крис до 19

преди 10 години

Абсолютно невежество проявяваш моето момче. Да , там животът едва ли е по-добър от този тук, но с подобни изказвания, че там няма интернет и телефони направо показваш колко си невеж и колко си зле. Лошото е , че голяма част от българите сте такива, невежи и с промити мозъци. Казвам "сте" въпреки, че и аз съм Българин, само че аз виждам по-далече от патката си за разлика от такива като теб , плиткоумници ... Ако тази държава не беше изкуствено изолирана от света щеше да е водеща сила

33

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен45--а каква е гаранцията че Обонго няма да я пусне над Русия--имайки предвид натрупаният "опит"

fallback