Общ преглед

Във вторник целият английски и световен футбол отбеляза една тъжна и черна годишнина.

На 15 април се навършиха точно 25 години от ужасяващата трагедия на стадион "Хилзбъро" в Шефилд, където 96 привърженици на „Ливърпул“ намериха смъртта си по време на полуфинален мач за ФА Къп срещу големия противник Нотингам Форест.

Всички срещи от Висшата лига на Англия този уикенд започнаха със 7-минутно закъснение – заради фаталната минута, в която бе прекратен мачът на „Хилзбъро“.

Историята на трагедията е до болка позната за феновете на футбола. На 15 април 1989 година стотици фенове на Ливърпул са извън стадиона в Шефилд, когато в 15:00 часа започва двубоят между двата легендарни съперника в Англия през 80-те години.

За да пусне хората на стадиона, полицията решава да отвори един от изходите на стадиона. Така голямата част от привържениците на "червените" след това минават през тесен тунел навлизат в два оградени сектора, които вече са препълнени.

Стотици се опитват да влязат в препълнените сектори без да знаят, че по това време други техни събратя са затиснати към 4-метровата ограда. Мястото на оградата в края на сектора не е случайно - между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради с цел предпазване от хулигански прояви.

Оценявайки ситуацията като крайно тревожна, полицай нахлува на терена и призовава рефера незабавно да прекрати срещата. Това става в 15.06 часа.

И едва тогава трагедията излиза наяве – 94-ма души загиват на стадиона, смазани от тълпата, а други двама умират по-късно в болница. Над 750 са ранени.

25 години по-късно над 30 хиляди изпълниха стадион „Анфийлд“ в Ливърпул, за да почетат паметта на жертвите от най-голямата спортна трагедия в страната. Преди старта на церемонията на терена бяха поставени стотици шалове на футболни отбори от целия свят, с които бе изписано числото „96“ - броят на жертвите на „Хилзбъро“.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер също изпрати писмо до английската асоциация със съболезнователен адрес по повод 25-годишнината от трагедията.

"Аз бих искал да изразя най-дълбоките си съболезнования на семействата, приятелите и близките на тези 96 души, които загинаха в трагедията на стадион „Хилзбъро”. Много е важно винаги да почитаме паметта на невинните жертви", пише в писмото на Сеп Блатер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар