fallback

Общ преглед

През 1960 г. Кипър получава независимост от Великобритания, чиято колония е дотогава. Сключва се т.нар. Гаранционен договор, който става основание за военната интервенция на Турция през 1974 г.

Хиляди кипърци са принудени да напуснат дома си, за да не се завърнат никога в тях. След себе си оставят цялото си имущество. Така островът е разделен на две части. Създава се Севернокипърската турска република.

Окупираните територии са охранявани от ООН. Границата им минава през столицата Никозия, която е последната разделена световна столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Посетител

преди 10 години

До АнонименКипърските турци са били под 20 % от населението. От тогава Турция заселва много колонизатори. В момента кипърските турци са малцинство дори и в тяхна ККТС.

42

Анонимен

преди 10 години

До БГ Кипър не е член на НАТО, но на ЕС е член. А официалната позиция на ЕС за Северен кипър е че "Това е територия на ЕС окупирана от външна сила"

41

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен 47 Не архиепископа, а тези които му спретнаха преврата тръгнаха да присъединяват Кипър към Гърция, която тогава се управляваше от "черните полковници" (военна хунта).... А Турция нахлу защото Англия не си изпълни ангажимента да гарантира че Кипър ще бъде двунационална държава в която турци и гърци ще са равнопоставени, освен това Англия трябваше да гарантира и че няма да има гръцки войски на острова, само че такива имаше - с тяхна помощ направиха преврата

fallback