Снимка: архив, Reuters
fallback

Американска агенция създаде "кубински Тwitter", за да подкопае кубинското комунистическо правителство и да заобиколи строгите интернет забрани на Острова чрез използване на тайни фиктивни компании, финансирани през чуждестранни банки, съобщи Ройтерс.

Двегодишният проект привлякъл 40 000 потребители, които не  подозирали, че комуникационната мрежа е измислена от американска агенция с цел да ги подтикне към политическо дисидентство. Те не знаели също така, че техните лични данни се събират. Според документ, цитиран от Ройтерс, зад проекта е стояла Американската агенция за международно развитие (USAID), която предоставя помощ на бедни по света.

Комуникационната мрежа била наречена "СунСунео", кубински жаргон за писукане на колибри, и била насочена главно към младежка публика. Планът на социалната мрежа предвиждал да бъдат привлечени определен брой потребители с новини за спорт, музика и други непротиворечиви теми. След това операторите подавали политическо съдържание в опит да предизвикат спонтанни демонстрации. Според цитиран от агенцията документ на USAID целта била "да бъде предоговорен балансът на властта между държавата и обществото".

Не е ясно дали програмата е незаконна, но в изявление вчера говорителят на USAID Мат Херик каза, че проектът е разгледан през 2013 г. от правителствената Сметна палата и било констатирано, че той "не противоречи на американските закони. "

 "Твърденията, че това е била подривна програма, са неверни. Реализирайки програми в една нетолерантна среда, разбира се, правителството е предприело мерки за дискретност, за да бъдат защитени потребителите и обществото. Това не се отнася само за  Куба", каза говорителят на Белия дом Джей Карни.

Редица документи сочат, че USAID много е внимавала да прикрие връзката на официален Вашингтон с проекта. Използвани са били компании, регистрирани в Испания и на Каймановите острови, за да се прикрият паричните потоци. USAID заяви, че програмата "СунСунео" е била прекратена през септември 2012 г.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 10 години

Sefte te USA ot 1960godina sa vse protiv KUBA ni6to novo

35

Анонимен

преди 10 години

До УМЕН ГУЩЕРГущере--къртиш мивката,брато.....евалата

34

vesko02

преди 10 години

Куба да мобилизира наличните кубинци в мощна кампания за изтъкване на предимствата на комунизма,току виж станала революция в САЩ.

fallback