Снимка: Bulgaria On Air

Очаква се 2014 г. да е добра за пазара на пшеница в България. Ще има по-голям добив, до 4,5 млн. тона, но това ще понижи цените на пшеницата, което ще бъде проблем за производителите, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air директорът на Софийската стокова борса Васил Симов.

По думите му някои анализатори прогнозират, че добивът в страната може да достигне 4,7-4,8 тона, но подобни резултати биха задържали цените на сегашното им ниво или ще се стигне до понижаването им.

Симов подчерта, че през 2013 г. реколтата е била много добра, а през тази се очакват рекордни стойности на добива на пшеница в света - около 710 млн. тона. Ръстът през последните 10 години се дължи на използването на нови технологии, благодарение на които добивите се повишават, посочи експертът.

Според него е още рано да се говори за новата реколта, тъй като качеството ѝ ще стане ясно едва след като тя бъде прибрана.

“През последните 2-3 години се наблюдава тенденция към подобряване на качеството”, уточни директорът на Софийската стокова борса. Според него при една добра реколта износът на пшеница от България ще бъде около 3 млн. тона. Страната е износител на зърно за района на Черноморския басейн, където се конкурира с големи играчи като Русия и Украйна, а това значително може да я затрудни, подчерта експертът.

Той припомни, че в началото на тази година пазарът е бил много спокоен, но политическите събития в Украйна са довели до скок в цените, включително и в САЩ, в периода февруари-март. В началото на април виждаме понижение в цените на пшеницата, коментира Симов, подчертавайки, че тенденцията през април е изключително важна.

По-думите му, ако поевтиняването продължи през този период, тенденцията на понижение на цените ще се задържи до новата реколта.

“Това е лош сигнал за производителите, но е добър за купувачите”, заяви Симов.

Експертът подчерта, че цената на брашното следва тази на пшеницата, а в момента не се знае накъде ще тръгне тя през настоящия месец.

Най-силно поевтинялата стока през последните месеци е слънчогледът, чиято цена спадна с 30 на сто заради големия добив, уточни Симов. По думите му секторът е очаквал само леко поевтиняване, но не и подобно сгромолясване на цените само за половин година. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase