Снимка: Личен архив

До 2020 година безработицата сред младите до 24-годишна възраст би трябвало да намалее до 7% (в момента по данни на Евростат тя е близо 30%). Имаме седем години, в които да я смъкнем с около 20 процентни пункта, което не е непостижимо, тъй като ударно стартираме всички програми и мерки, насочени към младежи. Това каза в интервю за Investor.bg Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Тя даде разяснения как ще бъдат усвоени парите по европейската инициатива „Гаранция за младежта“, на която се разчита да намали безработицата сред младежите у нас.

Заместник-министърът уточни, че наред с гаранцията в средата на годината стартира и новата оперативна програма за човешките ресурси, което означава, че „имаме и средства, и организация, така че да изпълним поставената цел“.

На въпрос какво трябва да направи един работодател, за да кандидатства за финансиране и на какви критерии следва да отговаря Янкова каза, че има едно основно изискване - работодателят да няма задължения към държавния и общинските бюджети, тъй като той получава държавно субсидиране. Второто е за предходен период да не е освободил лица, на мястото на които наема други, тоест идеята е да не бъдат освобождавани стари работници, за да наема за сметка на държавата нови.

Разбира се, работодателите са ограничени в размера на държавната помощ – всеки има право да получи до 394 хиляди лева в рамките на три години, коментира тя. А ако работник бъде освободен по вина на работодателя, той трябва да върне средствата, които са му били предоставени.

Пакетът от услуги по „младежката гаранция“ се прилага в рамките на бюрата по труда - на всеки младеж до 24-годишна възраст, регистриран в бюрото по труда, ще бъде изготвен индивидуален план за действие с оценка на неговите знания и умения. На тази база ще се предоставят и съответните услуги, обясни Янкова.

Важен момент в младежката гаранция е, че за първи път ще работим усилено за групата на обезкуражените младежи – тези, които не са заети нито в образование, нито в заетост. За тях ще се работи съвместно с Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта, посочи зам.-министърът.

Янкова каза, че 75 хиляди младежи следва да получат изготвен индивидуален план за действие, около 14 хиляди – да бъдат включени в мотивационно обучение, 7500 души да бъдат устроени на работа на несубсидирана заетост (първичен пазар) и около 11 хиляди – да бъдат включени в различни форми на субсидирана заетост - включително стажуване, чиракуване и други. Друга група – 21 хиляди, ще бъдат включени по програми и мерки на оперативната програма, свързани с обучение на работното място, квалификация и други.

Цялото интервю можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase