източник: Reuters
fallback

До 2-3 години поне половината българи ще разполагат със смартфон. Единичната цена на устройствата няма да пада толкова рязко оттук нататък, но по-скоро в рамките на тези цени ще се подобряват характеристиките на устройствата. Стандартният дисплей при смартфоните след около 2 години ще бъде по-скоро около 4.5” с достатъчно бърз процесор и хубава камера.

Такива са очакванията за развитието на бранша в средносрочен план на главния изпълнителен директор на „Виваком“ Атанас Добрев. „За таблетите ситуацията е малко по-интересна. Там очаквам на пазара да се развият два различни сегмента. Единият е за таблети с големина на дисплея между 7 и 8 инча за хората, които предпочитат преносимо устройство, и с големина около 9-10 инча за тези потребители, които предпочитат да го ползват по-скоро вкъщи – примерно за гледане на телевизия“, заяви Добрев в интервю за Investor.bg.

В рамките на следващите десет години може да се очаква и широко разпространение на сензорните екрани в бита – например телевизор, хладилник, плот на маса, огледало. „Според мен в скоро време ще се появи огледало, в което не само да се оглеждаме, но и да получаваме допълнителна информация, да видим как ще изглеждаме с едни или други дрехи“, заяви още Добрев.

Според главния изпълнителен директор на „Виваком“ трендовете и темите през следващите няколко години може да се обобщят с три ключови понятия: навсякъде, бързо и лесно. „Тези три неща: навсякъде, бързо и лесно са комбинацията, която иска потребителят. Веднъж свикнал да ползва дадена услуга, клиентът иска да я ползва навсякъде, иска да му е лесно и удобно“.

„Премахването на роуминга в Европейския съюз според мен е стратегически правилно решение. Дали това ще стане след една, две или четири години, е по-скоро тактически въпрос. Нека дам нов пример – на двата най-големи пазара в света – американския и китайския, до преди няколко години имаше роуминг. Но дори и сега в САЩ средните приходи от абонат са значително по-високи от тези в ЕС. Според мен липсата на роуминг ще доведе до постепенно изравняване на цените в различните части на континента“, казва още Добрев и добавя, че според него отпадането на роуминга ще доведе до компресиране на разликата между „евтините“ държави, сред които е България, и "скъпите", като Люксембург.

Цялото интервю може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

gost

преди 10 години

6тото 4естно казано даде6 пари за телефон и си иска6 вида услуга а не да го ползва6 на вифи и си го иска6 даси го ползва6 нормално а не става и ти какво прави6 ядосва6 се касас6 си нервите зарад некои *** дето е лагал за пари като е склиу4вал договор ама му варви заплатката налиа ти си ядосан и си не ползва6 услугата

24

gost

преди 10 години

те ве4е пове4ето имаме но вапроса мие как стоят не6тата с услугите и като не си вар6ат даден вид услуга 6те можем ли спокоино да се отказваме от вида оператор независимо 4ии е мтел;глобоул виваком и какав лине достав4ик там 6тото краино време понеже ти слагат ограни4ние или не знам си какво това да престане ползва6 вида услуга хареса ти ползваи я не ти ли хареса 4ао а не да имаме ядове да ги сменяме непрекаснато и на тия там да стоят определено за заплатата.Потарпев6 сам от един такав договор

23

Анонимен

преди 10 години

Ееее нали няма пари бе!?!?

fallback