Жозе Барозу. Снимка: архив, Reuters
fallback

Станалото в Крим бе непредизвикано и неприемливо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна; призоваваме Русия да прекрати всякакви усилия за анексирането на Крим. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде БТА.

Oще по темата

Барозу добави, че по-късно днес следобед ЕС ще излезе с нова декларация, която "ще разсее всяко съмнение в намеренията на Общността и на Г-7". Всеки опит за узаконяването на референдум за Крим противоречи на украинската конституция и на международното право и е очевидно незаконен, допълни Барозу.

Председателят на ЕК посочи като цел намаляване на напрежението и намиране на мирно решение на настоящата криза в пълно съответствие с международното право.

Предлагаме на Русия възможността за преки преговори чрез международните механизми и при пълното зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви той.

Барозу съобщи, че следващата седмица ЕК ще предложи финансова помощ от един милиард евро за Украйна в израз на съпричастие с Киев. Той уточни, че вече са прекратени разговорите с Москва за въвеждането на визови облекчения, както и по подготовката на насрочената в Сочи среща на Г-8. Ако в следващите дни не бъдат предприети съдържателни преговори, ще предприемем още мерки, добави председателят на ЕК.

По-нататъшното влошаване на обстановката би довело до последици, които наистина се надявам да избегнем, заяви Барозу.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

ВЛАДИМИР АТАНАСОВ-сА

преди 6 години

Русия ще отвори световна война, но не и да отстъпи Крим! Така че препоръчвам на запада абсолютен ПАС по тази тема,тъй като Крим за РУСИЯ е въпрос на живот или смърт!!!

126

1878

преди 10 години

Вас дето сте на запад от Украйна никой нито ви пита, нито ви иска мнението по този вътрешeн руски проблем!

125

Вести

преди 10 години

Хакери разккриват истината как да се съботирареферендума в Крим!!! ЕС спи ли!?!Помощник военно аташе съветва военен каква пласта новак да направи- преоблечени терористи да нападнат летище и да обвинят Русия, за да бъдат развързани ръцете на Пентагона!!! Скандал!!!къде е ООН!!!къде е Брюксел!?! vesti.ru/doc.html?id=1369229

fallback