Снимка: Reuters

Докато все още има притеснения около това колко българи и румънци ще имигрират във Великобритания в търсене на работа, някои британци поемат натам, откъдето имигрантите идват.

На фона на непрекъснато растящите рестрикции към имигрантите в Англия Би Би Си се запознава с една двойка, напуснала тихия си дом в Рътланд, за да живее в Северозападна България. Двойката се преместила да живее в село Комощица в края на миналата година. За да стигнат дотам заедно с двете си кучета, им били нужни 4 дни. Докато живеели в Англия, закупили къща в северозападния край на страната, съвсем близо до Румъния.

„Винаги сме харесвали живота на село, но тук е доста по-различно от това, което оставихме. Домът, от който идваме в Англия, беше доста хубав. Беше разположен на брега на езерото, в град Рътланд. Къщите бяха от камък, имаха красиво подрязан жив плет“.

Комощица не радва окото. Пътищата, които са били асфалтирани, са осеяни с дупки. Другите пътища са от чакъл или представляват кални коловози. Сградите не са пребоядисвани от години, а на много от тях им пада мазилката. Боклук се въргаля по улиците.

„Всички гробари тук носят анцузи“, казва Кейт Хъмфрис, правейки кафе в новия си дом, сгушил се между снежните хълмове на най-бедната част на най-бедната членка на Европейския съюз. „Всъщност дори от екипа на Бърза помощ също са с анцузи. Може би дори са едни и същи хора“, добавя тя, докато мъжът й се смее от сърце.

Бедността тук е огромна. Повечето хора са безработни. На места няма канализация. В такъв случай защо англичаните са изминали 2616 км, за да дойдат тук? „Можехме да направим, каквото искаме. Можехме да си позволим всичко. Избрахме България“, обяснява Кейт.

Те могат да си позволят доста - къща с няколко спални; плевня, която отскоро е с нов покрив; още сгради, които могат да се използват в определен момент; ливада за коня, който един ден Кейт ще си купи; площ за овощна градина и още много. Всичко това струва, колкото нов семеен автомобил във Великобритания, твърди Кейт. Дворът до обора им е пълен с дървен материал, с който са се топлили през зимните месеци. Цялото им отопление е чрез водна риза, разположена в хола на къщата им. Тери гордо заявява, че отоплението им излиза по-малко от 300 паунда.

Тяхната идея е дори да задоволяват и хранителните си нужди чрез земеделие. Въпреки че Кейт и Тери Хъмфрис не говорят български, те не се чувстват изолирани, защото българите са много по-приятелски настроени от англичаните. „Ще се наложи да купуваме краве мляко, вероятно няма да си купуваме крава. Може би ще си вземем коза или две, пилета също. Тук си имаме и зеленчукова градина“, разказват семейство Хъмфрис.

В родината си Тери се е занимавал с рязане на дърва, работил е в горско стопанство. Кейт в продължение на години е била икономка в къщата на богат земевладелец, докато не губи наскоро работата си. Никога не са дължали пари и са работили здраво, но наскоро разбират, че ако искат да имат свой собствен дом, в който да живеят, трябва да променят нещо.

Около 18 000 британци живеят в България, повечето от които, за да се възползват от ниския стандарт на живот. Половината от британците живеят тук през част от годината, а другата половина за постоянно. Според Британския институт за обществено-политически изследвания британците, живеещи в страни от ЕС, са около 2,2 млн. Малко повече (2,34 млн.) са и жителите на страни от ЕС, живеещи във Великобритания.

Това движение е допълнително улеснено от политиката на Европейския съюз, насърчаваща свободното движение на хора в страни в Съюза. Плановете на Великобритания да ограничи достъпа до социалните услуги за чужденци се разглеждат от Европейската комисия, за да се установи дали те не нарушават правилата на единния пазар в съюза.

Междувременно ски склоновете на Витоша гъмжат от деца в яркижълти якета. Твърде топло е за сезона. Снегът се топи, превръщайки се в киша. Малко момче се пада, спускайки се по пистата. „Хайде, ставай“, казва мъж за британски английски. Мат Пиджън е превърнал курорта Боровец в свой дом преди почти 10 години. През зимата ръководи успешен сноуборд бизнес, а през лятото слиза от планината до близкото езеро, където се занимава с уейкборд (воден борд).

„Когато дойдох в България, страната не беше още в ЕС, затова трябваше да се заяви в полицията колко време ще останеш в страната“, спомня си Мат. След влизането на страната в ЕС бюрокрацията намаляла и Мат вече е регистриран в България.

Според д-р Варгас Силва, икономист от Оксфорд, не единният пазар на труда е ключовият фактор при избор на дестинация. Хората търсят повече комбинация от фактори. Затова и толкова много британци са избрали България за свой дом.

„Новите българи“ са вдъхновение дори за комедиен телевизионен сериал. „Английският съсед“ е екранизирана версия на едноименната книга. Ролята на англичанина е изиграна от Лесли Грантъм, известен във Великобритания от участието си в сериала „East Enders”.

За „английските съседи“ от Комощица животът в България е шанс да запознат отначало. „В началото нито знаех къде се намира България, нито че е член на Европейския съюз“, признава Кейт Хъмфрис. Двойката с Комощица все още се бори с езиковите предизвикателства, тъй като в селото никой не говори добре английски. Мат Пиджън е забелязал, че по улиците всички хора си говорят, за разлика от Великобритания, където почти никой не говори по улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase