Снимка: архив, Булфото

Щети за над 30 милиона лева са били нанесени чрез данъчни измами, обявиха от прокуратурата, след като на брифинг разкриха информация за акция на Специализираната прокуратура и на ДАНС, извършена на територията на цялата страна.

При мащабната операция са били извършени над 50 претърсвания и изземвания на множество документи, печати, компютри. Задържани са 27 души, от тях 11 са оставени в ареста. За ръководители на схемата прокуратурата посочи Ованес Манукян, както и още двама, представени само с прякорите им - Купъра и Бобъра.

Според разследващите арестуваните снабдявали фирми с официални документи с невярно съдържание, така наречените "кухи фактури". Най-голямата "находка" била разкрита в гараж в София, където са намерени множество подобни фактури.

"Префактуриране, създаване на различни търговски дружества от определени лица, които именно на този принцип, създавайки съответния документален поток, но поради липса на реалност на сделка, само документално претендират за възстановяване и за пълен данъчен кредит по отношение на финансовия резултат", коментира схемата Николай Найденов, заместник-апелативен прокурор.

По думите му фирмите, извършвали данъчни измами, нямат общо с политически лица.

Официалната дейност на една от фирмите, които са се занимавали с данъчни измами, е търговия на захар и сухо мляко. Друга пък се занимавала с петролна дейност.

"Ще наблюдаваме участието на държавни и общински служители, без които тези хора не са могат да правят това, което са правили досега", каза още Найденов.

"Няма никаква връзка между обиските в Общинска банка и общината вчера. Не са свързани с данъчните престъпления", каза Даниела Попова и отрече да има задържани общински съветници.

На свой ред председателят на ДАНС Владимир Писанчев обясни, че при акцията са били намерени тонове документи, предстои да се разясняват още неща по случая.

"Вредите, нанесени на държавната хазна от измамите, надвишат годишния бюджет на ДАНС за 2014", пресметна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase