Снимка: Личен архив

За да има качествено здравеопазване, трябва да се въведе официално доплащането в лечебните заведения - това ще подобри здравната система, каза в интервю за Investor.bg д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София".

Д-р Дренски посочи, че моделите, по които може да става това, са различни и държавата чрез социалното ведомство трябва да поеме финансирането на социално слабите пациенти. В противен случай ще имаме все по-недофинансирана система за всички. Според него е необходима политическа воля за това, но популизмът остава основната пречка.

По темата за здравно неосигурените той коментира, че е редно да се направи така, че когато гражданите на България имат нужда от каквото и да е административно обслужване – да си платят данъците, да си запишат детето в детската градина, да си извадят свидетелство за съдимост, смяна на лични документи и т.н. – в този момент да се проверява здравноосигурителният статус и неговата изрядност да бъде условие за ползване на държавни и общински услуги.

Относно коментарите за това много ли са болниците у нас Дренски каза, че у нас често се спекулира с броя болниците в негативен контекст, сякаш именно броят им е причина за нереформираното здравеопазване. Също така данните, които циркулират в общественото пространство, не винаги са коректни. Всъщност официалната статистика е, че в България има 312 болници, каза шефът на „Токуда“.

Д-р Дренски изтъкна, че частните болници в България са доказали, че има огромна потребност от тях.

“Именно благодарение на частните болници България не е безвъзвратно напусната от по-голямата част от висококвалифицираните лекари и професионалисти по здравни грижи”, каза той. И допълни, че те са дали възможност на пациента да избира и да изисква качество – на отношението, на обслужването, на лечението.

По негово мнение обаче все още частните болници са дискриминирани в няколко направления – те нямат право на достъп до еврофондове, нямат право да обучават студенти по медицина, има неравнопоставеност при финансирането на спешната помощ и др. Но най-драстична е неравнопоставеността при общото финансиране на лечебните заведения – държавните болници често се оказват свръхсубсидирани от държавата, тъй като тя винаги покрива огромните им дългове. Така те не се стремят да бъдат ефективни и финансово отговорни и се поставя диаметрално различие с условията, при които функционират общинските и частните болници.

За европейското финансиране в здравеопазването Дренски посочи, че на частните болници е забранено да участваме в конкурсите за европейски програми на Министерството на здравеопазването и Министерството на регионалното развитие. „Правим неимоверни опити да преодолеем тази неравнопоставеност, но на този етап достъп до еврофондове имат само държавни и общински структури. Това често се оказва проблем, тъй като те не винаги успяват да бъдат гъвкави и ефективни, а често имат трудности – най-вече общините – с осигуряване на кофинансирането на проектите“, посочи председателят на Националното сдружение на частните болници.

Цялото интервю с д-р Дренски можете да прочетете в Investor.bg

Д-р Дренски ще бъде лектор по време на Клуб Investor.bg, който ще се проведе в Гранд хотел София на 17 февруари 2014 година от 18 часа. Темата е „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase