Снимка: БТА
fallback

„Българската икономика доказа, че валутният борд е режимът, който трябва да запазим, докато влезем в еврозоната. За бизнеса на съседните ни държави не е станало по-лесно заради по-ниската стойност на валутите", заяви финансовият министър Петър Чобанов в отговор на въпрос за валутния борд и дългогодишната дискусия надценен ли е левът спрямо еврото при въвеждането му.

Изказването беше в рамките на дискусия, част от Националния форум Правителство-бизнес „Рестарт на икономиката“.

"Девалвацията на съседни на нас страни действително подобрява тяхната конкурентоспособност, посочи от своя страна премиерът Пламен Орешарски.

Oще по темата
По думите му у нас при плаващ курс ще има неминуемо големи разходи за бизнеса. Ще се създаде несигурност включително и по отношение на инвестиционните хоризонти, смята премиерът.

„Мисля, че на девалвацията като насърчаваща експорта трябва да се противодейства чрез по-голяма гъвкавост на разходите от българския бизнес. Досега фирмите се справят много добре в тази посока“, каза още Орешарски, като посочи, че това са неговите наблюдения.

Припомняме, че валутния съвет у нас беше въведен през 1997 година. Тогава обменният курс на един български лев беше фиксиран към една германска марка. След въвеждане на еврото през 1999 година курсът вече е 1,95583 лева за едно евро. Още със самото въвеждане на борда обаче започнаха дискусии дали курсът е определен правилно и дали това няма да застраши развитието на българската икономика.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Григор Лилов

преди 10 години

1. Като най-успешен борд в света се сочи Хонгконг. Но там на 3 пъти въвеждат паричен съвет и 2 пъти го отменят: 1935-1941, 1945-1974 и от 1983 до сега. Но от 2012 г. има ограничения по тегленето на депозити и забрани за отпускане на кредити за определени цели (например за жилища). 2. Бордът не зависи от желанията. За малка страна като нашата трябва добре работеща икономика и приток на много капитал, за да оцелее Борда. Имаме ли го? Хонконг е врата към далечния Изток, а ние?

25

БОКО

преди 10 години

Падането на валутния борд означава-хитреците ограбват спестяванията на обикновените граждани чрез банките и от див капитализъм преминаваме на феодализъм. Това ще е практиката , всичко друго са теории на заинтересованите.

24

Анонимен

преди 10 години

До 25 АнонименТи си пълно куко!!!Как и кой ти увеличава паричния ресурс след като си във валутен борд!!Частник или инвеститор чрез печалбата си от ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ ще подобрява не своите лични печалби,ами ще мисли как държавата да му върти парите в комуникации,здравно и образователно развитие?!?!?!?!?!?! За това ли частния сектор си бута паричния ресурс в офшорни зони и сметки!!За благоденствие на нацията!?!?!ХАХАХАХА,честно,успя не на шега да ме караш да се заливам от смях на коментара ти

fallback