Снимка: БТА

Ще бъде въведено изискването при покупка на земя съответното лице да е живяло поне 3 години в България – тоест въвежда се принципът на уседналост. Това каза в интервю за Investor.bg Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие.

Тя обясни, че така, ако физическо лице от ЕС иска да купи земеделска земя, ще сме сигурни, че ще иска да се разпорежда с нея – да я обработва или да управлява имота си. Не изглежда логично да се купува земеделска земя и тя да стои необработваема.

И още нещо – чуждестранните физически лица ще трябва да докажат източника на средствата. Причината е, че сега българските граждани попълват данъчни декларации, доходите им са ясни и могат да бъдат проверени. За физическите лица, граждани на ЕС, също трябва да бъде намерена система и това да бъде уточнено.

Целта е покупката на земя да е съпроводена с нейното разпореждане и обработка, обясни Бъчварова. Нито една държава не може да си позволи да не знае за какво се купува земята. Не е нормално при условията, в които се развива земеделието, да се купува земя само заради това, че имате финансови средства и искате да притежавате някакъв актив.

В законодателството на повечето европейски страни даже има още по-сериозни ограничения и те са свързани със забрана за сделки в гранични райони, иска се образование. Ние не смятаме да въвеждаме подобни изисквания на този етап, каза председателят на парламентарната комисия по земеделие.

Хора, които не произвеждат тютюн в момента, получават подпомагане - това е основна грешка, допусната при промяната на Закона за тютюна, при управлението на ГЕРБ.

Те махнаха абсолютно всички добри практики, каза още Бъчварова. Не говорим да се връща Фонд „Тютюн“. Но регистрацията и системата, по която да се следи какви сортове се произвеждат, какви договори се сключват, кой ще изкупува, можеше да бъде прехвърлена или в Разплащателната агенция, или в министерството. Това бяха добри практики.

Цялото интервю можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase